По света има много и най-различни видове сол и излизат все повече нови видове. Има морска сол, йодирана сол, каменна сол, готварска сол, малдонска сол и т.н. Днес ще се спрем по-специално на малдонската сол.
За солта по принцип казват, че тя "прави" ястията лоши, ако не присъства в тях. Солта прави ястието вкусно и завършено. Малдонската сол е кръстена на едноименния град, който се намира в Обединеното кралство. Този вид сол е една от най-известните в световен мащаб.
Благодарение на своите качества тя получава сертификат, който показва, че тя се използва в английския кралски двор. Това е вид морска сол, която, както казахме, носи името на град в Англия, но като цяло се произвежда и в другите градове на кралството.
Този вид сол е дар от природата, защото се добива изцяло от нея. Прави се чрез метод на изпарение на морската вода и когато тя частично се превърне в кристали, в нея се запазват много голяма част микроелементи, които се намират в морската вода. Този вид сол не бива рафинирана и съответно в нея не се добавя йод.
Получената сол преминава през процес на филтрация с цел да се премахнат излишните примеси и след това се нагрява до една температура, на която се получават кристалчетата сол. Те са бели на цвят и имат мек и приятен вкус, защото са изцяло дар от природата.
Този вид сол може да се използва за много ястия, за месо, за риба и др. Ако решите да си приготвите гурме ястие - да използвате тази сол е много добро решение. Малдонската сол е уникална по рода си и се използва от най-добрите шеф-готвачи по цял свят. За разлика от другите видове сол кристалите на малдонската сол са големи и са ясно видими. Това помага на готвача да прецени точно колко сол да вложи в ястието, което приготвя.
Друго хубаво свойство на тази сол е, че с нея се готви доста по-бързо, защото, когато солите ястие с нея, тя предизвиква по-бързото кипене.
За жалост обаче малдонската сол се прави в доста ограничени количества, които не могат да удовлетворят все по-голямото й търсене. Този вид сол е много добър вариант за осоляване на стекове и месо.
Видове малдонска сол
1. Пушена малдонска сол - Този вид сол се получава, когато кристалите на малдонската сол биват леко опушени чрез естествен метод, при който се използва студен дим. По този начин се получава изключителен, опушен вкус на солта. С него може да овкусите както меса, така и супи, маринати и др;
2.Кашерна сол - малдонска - наричана още кашерна, защото се използва много често от евреите, когато те готвят месо. Заради техните религиозни вярвания те не ядат меса, в които присъства животинска кръв. Те измиват месата, които приготвят, много старателно. Оставят го поне 1 час във вода, а след това го осоляват с малдонска сол. Така осолено, трябва да престои още 1 час. Използват точно този вид сол, защото тя има свойството да извлича кръвта от месото.
Чревоугодниците и най-вече тези, които обичат месо, неминуемо ще направят разлика между месо, осолено с обикновена сол, и такова, осолено с малдонска.
Този вид сол се използва и в направата на десерти. Това е така, защото тя има свойството да прави вкуса на сладкото още по-наситен и интензивен.
Коментари