Само онези, които са вадили картофи от жарта, прехвърляли са ги от ръка в ръка, докато изстинат и ненаситно са ги излапвали без остатък, знаят какъв е неповторимият им вкус.
Няма значение дали вкъщи сте приготвяли надупени картофи, печени пикантни картофи, картофи, печени с горчица или др., ако не сте опитвали печени на жар картофи, много сте изгубили.
Приготвянето на картофи, печени на жар е изключително лесно, не изисква никаква предварителна подготовка или особени кулинарни умения. Единственото, за което трябва да се погрижите предварително, е да осигурите достатъчно количество жар.
Препоръчваме ви да увиете картофите с алуминиево фолио преди да ги сложите да се пекат в жарта, защото така ще станат по-вкусни, ще се изпекат по-равномерно, а и няма да се изцапат с пепел. Но може спокойно да ги сложите в горещата жар и направо, както са си с кората.
Времето за печене на картофи в жар варира в зависимост от сорта им, големината им, както и това дали са увити във фолио и колко гореща е жаравата. Обикновено са нужни около 20-25 минути на средноголемите картофи да се изпекат до готовност. Съответно по-малките картофи стават по-бързо, а по-големите изискват малко повече печене.
Коментари