Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Специалитети на жар

Специалитети на жар

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Шишчета
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
Качество без компромис:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.

Приготвянето на специалитети на жар е истинско изкуство. За да станат месото и рибата крехки и вкусни, когато се пекат на жар, трябва да се спазват някои тънкости.

Най-важната от тях е, че трябва да имате много хубава жар, за да стане месото вкусно. Не се допуска печенето на месо, докато огънят още гори.

Дори новаците в приготвянето на специалитети на жар могат да се справят блестящо. Свинско в бирена марината на жар се прави лесно и е много вкусно.

Необходими са 1 килограм свинско месо, 4 глави лук, 500 мл бира, 150 грама масло, 2 карамфилчета, сол и черен пипер на вкус.

Свинско на жар

Месото се измива, отстраняват се ципите и се нарязва на парчета. Добавя се черният пипер и карамфилът. Всичко се смесва и се залива с бирата. Оставя се за 3 часа в хладилник.

Лукът се нарязва на колелца и се пържи в маслото до златисто. Месото се изтръсква от маринатата и се пече на жар. Сервира се с пържен лук и се соли на вкус.

Рибата в лозови листа е специалитет на жар, който ще изненада приятелите ви.

Необходими са ви риба по желание, тънко нарязан бекон, попарени лозови листа, лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

Ребра на жар

Рибата се нарязва, натрива се със сол и с черен пипер и се напръсква с лимонов сок. Всяко парче риба се завива в няколко лозови листа, така че се получава нещо като сармичка. След това се обвива с 2 ленти бекон и се пече на жар по 7 минути от всяка страна.

Агнешките ребърца в пикантна марината също стават много лесно. Необходими са 1 килограм агнешки ребърца, 3 супени лъжици олио, 3 супени лъжици оцет, 5 грама ким, 5 грама кориандър, 2 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Ребърцата се насичат на парчета, измиват се и се слагат в емайлиран или стъклен съд. Олиото, оцетът, магданозът, солта, подправките и нарязаният магданоз се смесват в блендер.

С тази смес се заливат ребърцата и се оставят за 4 до 6 часа в хладилника. След това се нанизват на шишове и се пекат, като периодично се поливат с маринатата. Сервират се с картофено пюре или задушени зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest