Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Специалитети с аромат на кардамон

Специалитети с аромат на кардамон

Кардамон

Кардамонът има изключително наситен аромат и ако сте решили да го използвате, внимавайте с количеството. Трябва да внимавате и с комбинацията с други подправки. Добре известно е, че кардамонът има водеща роля в състава на познатото и обичано къри.

Много често кардамонът се добавя към тестени продукти, подходящ е и за овкусяване на меса. Често се използва и при плодови салати. Особено успешна е комбинацията между лук и кардамон. Ние ви предлагаме две рецепти с подправката, които сме сигурни, че ще ви харесат.

Първото ни предложение е за пилешки бутчета с аромат на кардамон. На пръв поглед не звучи кой знае колко интересно, но вкусът на гозбата ще ви обори. Ето и какво ви е необходимо за рецептата:

Готвене с Кардамон

Пилешки бутчета с кардамон

Необходими продукти: 4 пилешки бутчета, 3 с.л. пчелен мед, 2 с.л. бяло вино, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. смлян кардамон, сол, зехтин.

Начин на приготвяне: разтопете меда в подходящ съд и към него добавете виното, кардамона и смления черен пипер. След това залейте бутчетата с тази марината и оставете да престоят за поне час в подходящ съд. След това загрейте мазнина в тиган или подходяща тенджера и сложете бутчетата да се запържат.

Сервирайте, докато са топли. За гарнитура направете зеленчуково пюре или свежа салата. Ако направите повечко бутчета, може да пропуснете гарнитурата. Това ястие е чудесно мезе на бира.

Агнешки Кюфтета

Следващото ни предложение е за агнешки кюфтенца. Към каймата трябва да добавите подправки – кардамон, черен пипер, индийско орехче, кориандър, чили, магданоз и малко кимион. За около 600 г кайма, добавете по 1 ч.л. от всички подправки.

Единствено изключение прави чилито, което можете да намалите или увеличите – зависи колко люто обичате вие и семейството ви. Към всичко това трябва да сложите и 2 глави лук – настържете зеленчука на ситно ренде.

Омесете хубаво каймата, докато се уеднакви и подправките се разнесат. След това оставете каймата за половин час в хладилник. Оформете кюфтета непосредствено преди готвене. Пържете в силно загрята мазнина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest