Кулинарната употреба на салвия или градински чай гарантира на ястията ви невероятен аромат, свежест и обогатяване с хранителни вещества. Предлагаме ви две рецепти със салвия – и двете гозби са месни и стават много сочни и вкусни. За да си направите първата ви трябват следните продукти:
Свинско месо с чесън и салвия
Необходими продукти: свинско месо, 3 глави чесън, черен пипер, 200 мл бяло вино, 3 с.л. соев сос, олио, 4 с.л. горчица, свежи листа от салвия
Начин на приготвяне: Свинското месо се шпикова и в прорезите се слагат скилидки чесън, както и листа от салвия. Отгоре парчетата месо се поръсват хубаво с черен пипер и са намазват с горчицата.
Полейте ги с бялото вино и соевия сос. Останалите скилидки чесън сложете в тавата до месото. Завийте всичко това с фолио, като преди да го сложите, добавете вода при свинското, ако е необходимо. Печете в умерена фурна. Сервирайте с картофено пюре.
Следващата рецепта е за пилешко месо със зеленчуци. В тази рецепта има много зеленчуци, но вие можете да добавяте или да махате онези, които не са ви по вкуса. Нарязвате 2 глави лук, 1 глава чесън, 3 моркова, 2–3 чушки, 2 тиквички, 2 картофа. Всичко това слагате в сгорещена мазнина да се запържи – добавете и 5–7 листа салвия.
Добавете черен пипер и сол – по желание включете и друга подправка. След като поомекнат зеленчуците, сложете 1 с.л. соев сос и отдръпнете ястието. В грил тиган сложете пилешки филета и след като придобият коричка, ги отдръпвате от огъня.
Върнете отново зеленчуците, но в съда добавете и месото. След няколко минути отдръпвате от котлона и посипвате с кашкавал.
Ако искате някаква по-лесна рецепта, просто добавете салвия в пилешката яхния с лук.
Салвията доста трудно се комбинира с други подправки. Изключително успешна обаче е комбинацията между нея и чесън.
Салвията е изключително популярна подправка в италианската кухня – свежата билка може да се използва за овкусяване на различни ястия – най-вече на свинско, телешко месо. Когато е суха, салвията е много подходяща за подправяне на тестени продукти.
Коментари