В кулинарната традиция на Милано са вплетени богат набор от регионалните специалитети на цяла Италия заедно с много от добрите примери за световната кухня. Сред най-обичаните там са местните специалитети, богато подправени с различни билки. Според местните традиции да изстискаш лимонов сок върху пържола е светотатство.
Пържола по милански
Необходими продукти: 1 пилешка пържола, 2 яйца, 100 г брашно, 100 г галета, 20 г сметана, 50 г масло, 50 г пармезан, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Пържолата се начуква добре, така че да стане с дебелина 1 см. Яйцата се разбиват и се подправят със сол и пипер. В друг съд се смесват галетата и пармезана. Пържолата се панира, като се оваля последователно в брашно, яйце и галета два пъти. Пържи се в масло до златисто.
Милански милфьой
Необходими продукти: 500 г охладено бутер тесто, 10 яйца, 1 с.л. ситно нарязан пресен див лук, 1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз, 2 ч.л. пресен естрагон, 3 с.л. безсолно масло, сол, пипер
За плънката: 6 червени камби, 750 г спанак, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. масло, 2 скилидки чесън, ¼ ч.ч. индийско орехче, 3 с.л. течна сметана, 240 г резени швейцарско сирене, 240 г резени пушена шунка, 1 едро яйце, сол и черен пипер
Начин на приготвяне: ¼ от тестото се отрязва, покрива се и се оставя настрана. Останалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност до кръгла кора, дебела около 6 мм. Слага се в съд с подвижни стени, като 2.5 см от ръба трябва да излизат от съда.
Малкото парче тесто се разточва на кора с дебелина 6 мм. Изрязва се кръг с диаметър 20 см. Блатът и кората се покриват и се прибират в хладилника.
Докато те втасват, се приготвя плънката. Яйцето се разбира с 1 с.л. вода и щипка сол. Яйцата, билките, солта и черния пипер се смесват. Маслото се затопля в широк тиган на ниска температура. В него се изсипват яйцата, като постоянно се бъркат и прибутват към средата на тигана. Вадя се в чиния и се покриват с фолио.
Чушките се изпичат и обелват. Дръжките се отстраняват и се разрязват по дължина. Почистват се от семките.
Спанакът се бланшира за минута във вода със сол. Отцежда се и се изплаква със студена вода. Малко мазнина се загрява в широк тиган заедно с малко чесън. Добавя се спанакът и се сотира за 3 минути. Овкусява се със сол, пипер и индийско орехче. Добавя се малко течна сметана. Сместа се кипва и се разбърква добре. Спанакът се вади в чиния.
Фурната се загрява на 175 С. Съдът от хладилника се вади и се покрива с плънката в следния ред – половината яйца, половината спанак, половината сирене, половината шунка и печените чушки. Останалите продукти продължават да се редят в обратния ред.
Ръбът на блата се маже с яйце. Плънката се покрива с кората. Отгоре се маже с яйце. Правят се няколко дупки с вилица. Ястието се охлажда 30 минути преди печене. Пече се 1 час и 10 минути на скара, поставена в долната трета на фурната. Сервира се охладено.
Сред останалите обичани милански специалитети място намират ризотото по милански, фунги порчини, говеждо в хляб и други месни специалитети.
Още рецепти от кухнята на Милано са Шницели по милански, Шкембе чорба по милански, Макарони по милански, Спагети миланезе, Сос Миланезе.
Коментари