Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Специалитети от картофи

Специалитети от картофи

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Специалитети от картофи

Специалитетите от картофи могат да се превърнат в изненада за вечеря или обяд. Те са лесни за приготвяне и някои от тях са необичайни на вкус и вид.

Картофените кнедли се приготвят от 10 картофа, 3 яйца, 4 супени лъжици масло, сол и черен пипер, брашно. Картофите се сваряват и се претъркват през гевгир.

Добавя се разтопеното масло, жълтъците от яйцата, солта и черният пипер. Добавят се разбитите на сняг белтъци и всичко се разбърква.

От получената смес се правят продълговати кюфтенца, овалват се в брашно и се сваряват във вода или в бульон. Кнедлите са готови, когато изплуват на повърхността.

Сервират се с млечен сос. Млечният сос се приготвя от 1 и половина чаши прясно мляко, 1 супена лъжица брашно, 1 супена лъжица масло, сол на вкус.

Брашното се запържва в маслото, добавя се горещото мляко, вари се с непрекъснато разбъркване десетина минути, добавя се сол и се прецежда, за да стане по-гъст.

Специалитети от картофи

Картофените крокети с лук са много вкусни. Те се приготвят от 6 едри картофа, 100 грама извара, 1 глава лук, 1 връзка копър, олио, сол.

Картофите се сваряват в солена вода. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в масло. Картофите се намачкват и се смесват с изварата и пържения лук. Добавя се нарязания на ситно копър и от получената смес се оформят кюфтенца, които се разплескват леко и се запържват.

Картофените топчета са вкусна и ефектна гарнитура, а с подходящ сос могат да се превърнат и в основно ястие. Необходими са 12 картофа, 4 сурови жълтъка, 50 грама масло, сол на вкус, галета.

Картофите се обелват и се сваряват, намачкват се, добавя се маслото и жълтъците, както и сол на вкус. Оформят се малки топчета, овалват се в галета и се пържат.

Пудингът от картофи може да стане любимо ястие на цялото семейство. Необходими продукти: 600 грама картофи, 3 яйца, 100 грама масло, 100 грама кашкавал, 200 грама шунка, олио, сол.

Картофите се сваряват и се намачкват, добавя се нарязаната шунка, маслото и кашкавалът, яйцата, сол на вкус и всичко се разбърква добре.

В намазана с олио тава се разпределя сместа и се пече, докато порозовее. Поръсва се с кашкавал и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
44
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен