Милано, част от италианския регион Ломбардия, е известен на света не само със своята величествена катедрала, с автомобилните заводи на Алфа-Ромео или пък с многобройните луксозни бутикови магазини. Особено внимание заслужава и миланската кухня, с която ще ви запознаем в следните редове.
До неотдавна миланската кухня доста се е различавала от типично италианската, защото е била силно повлияна от китайската, японската, индийската и африканската кухня.
В нея могат да се отрият дори следи от кухнята на държавите от Близкия Изток. Все пак днес се отчита ясна тенденция миланските майстор-готвачи да се връщат към корените си и да предлагат на своите почитатели типичните за цяла Италия специалитети.
Както вероятно се досещате, италианската кухня далеч не е само паста и спагети, което важи и за миланската кулинария. Истински кулинарни шедьоври, характерни за Милано, са местното ризото, кюфтенцата Мондегили, както и козунака Пенетоне.
Да не забравяме, че целият регион Ломбардия се слави с превъзходните си сирена и кашкавали, салами и вино. А всяко основно ястие задължително е предхождано и от аперитив, сред които няма как да не споменем Негрони, приготвен от равни части джин, вермут и кампари, изсипани върху натрошен лед. Макар този коктейл да е „родом“ от Флоренция, днес е неизменна част от менюто на миланските заведения.
Сега ще ви запознаем с някои от най-характерните милански ястия, които наистина ви съветваме да пробвате, в случай че се намирате на място или пък да си ги приготвите сами у дома.
Ризото Алла Миланезе
Ризотото може да бъде приготвено с най-разнообразни продукти, но характерното за Милано е, че се прави с много масло и шафран, обуславящи златистия му оттенък. Незабравимо изживяване за небцето, както биха се изразили майстор-готвачите.
Миланска касуела
Представлява нещо като яхния от свински уши, крака, опашки и ребра, поднесени заедно със зеле.
Милански стек
Ако някой има скрупули да пробва миланската касуела, то тогава да заложи на миланския стек. Неповторим е!
Сос Миланезе
Този сос е подходящ за всякаква паста. Приготвя се от ситно нарязани лук, чесън, морков и прошуто, които се запържват в смес от масло и зехтин. Към тях се добавя телешка кайма, вино, домати и гъби, а за финал се подправя не само със сол и черен пипер, но и със ситно нарязан магданоз.
Кюфтенцата Мондегили
Тези типични за града кюфтенца се приготвят от смес от свинско месо, наденица, мортадела и хляб. От тях се оформят сравнително големи кюфтета, които се потапят в смес от мляко и яйце и се изпържват до златисто в масло.
Панетоне
Макар да е типичен коледен десерт, този козунак може да бъде намерен целогодишно в Милано, откъдето са и корените му. Ако не сте в настроение за подобно угощение, то не пропускайте миланския сладолед или напитката Барбаяда, която се приготвя от горещ шоколад и сметана. Превъзходни са!
Коментари