Историята на арменската кухня, призната за най-старата в Закавказието, датира отпреди повече от 2000 години. Нейните характерни черти, развити през това време, са внимателно запазени, а технологията за приготвяне на много ястия е останала практически непроменена.
Например, кебап и кутап се приготвят по същия начин, както преди много години. Арменските ястия се отличават със своя пикантен вкус. Към тях се добавят различни подправки: чесън, кимион, босилек, мащерка, черен пипер, кориандър.
Сладкарските изделия са щедро овкусени с канела, карамфил, кардамон или шафран.
Арменското ястие традиционно започва с поднасяне на предястие - ароматни арменски кюфтета или сирене. Понякога се предлагат малки пайове или зеленчукови салати.
Основните арменски ястия, които са много трудни за приготвяне, се отличават с дълга и многоетапна подготовка на месото, което показва уважително отношение към този продукт.
В арменската кухня традиционно се използват говеждо, агнешко, пилешко и пуешко и по-рядко свинско. Различни варианти за приготвяне на шашлик, пилаф с нар, пушена риба или сушени плодове са популярни ястия от арменската кухня. Сред арменците е разпространена долма, напомняща на руски зелеви рулца. Това са рула от гроздови листа с кайма.
Basturma, khash и kyufta са не по-малко известни.
Сосовете играят важна роля в арменската кухня. Те са няколко: доматен, чушков и таханов сос от натрошени сусамови семена. Забележителното е, че сосовете се сервират най-често топли, отколкото студени. Те се използват още в процеса на готвене и се добавят към супи или яхнии.
Що се отнася до първите ястия, тук преобладават студени или пикантни горещи супи, към които винаги се сервира питка арменски хляб.
Вижте и всички рецепти за арменски сладки.
Коментари