Макар да има доста спорове дали изобщо съществува мадридска кухня поради огромното влияние на всички националности, които обитават този голям град, все пак има и някои типични за Мадрид ястия, които рядко ще срещнете другаде или поне не приготвени по начина, по който се приготвят в испанската столица.
Силно влияние над мадридската кухня са оказали арабите, защото градът е основан именно от тях през 10 в. Преди да ви посочим някои от най-известните ястия на Мадрид, ще ви напомним, че те винаги вървят ръка за ръка и с подходяща напитка.
Естествено, характерна за цяла Испания е сангрията, но напоследък се забелязва тенденция консумацията на бира да е по-предпочитана от световно известните испански вина. Ако пък сте почитатели на твърдите напитки, то тогава бихме ви препоръчали да пробвате брендито Фундадор.
Идва ред да ви покажем и кои ястия непременно трябва да пробвате, ако сте решили да посетите испанската столица.
Шкембе по мадридски
Това е типично зимно ястие, което се приготвя от говеждо шкембе, престояло в марината от оцет и ароматни подправки. То се задушава с различни колбаси и може да бъде сервирано както топло, така и студено. Подобно на нашенската пача. А защо е зимно? Защото е не само много засищащо, но и доста мазно на вкус.
Тортиля
Можете да я срещнете и като тортия и както сами се досещате, тя се сервира не само в Мадрид, но и в цяла Испания. Приготвя се от тънко нарязани на резени картофи, които се запържват заедно с лук в зехтин. След това котлонът се намалява, за да се получи по-скоро нещо като задушаване, а не пържене. Когато картофите омекнат към тях се добавят разбъркани яйца, подправени със сол и характерните за региона подправки. Ястието се обръща с помощта на чиния, така че да се запече и от двете си страни.
Варено по Мадридски
Това ястие има арабски корени и се приготвя поне от 16 в. от местните жители. Представлява нещо като зеленчукова яхния, в която има и месо и задължително нахут. Приготвя се в глинен със и се остава да се задушава на бавен огън поне 4 часа.
Понички за Свети Исидро
Сан Исидро е покровителят на Мадрид, но този специалитет се приготвя не само когато се чества празника на града. Представлява вид понички, които се намазват със свинска мас.
Чурос
Това е десерт, който се приготвя от парено тесто и доста наподобява познатите ни толумбички. Сервира се заедно с горещ шоколад. Интересно е да споменем, че дълго време е бил забранен да бъде консумиран от жени, защото се е считало, че шоколадът е предизвиквал истерия у тях. Днес, напълно естествено, той може да бъде сервиран както на мъже, така и на жени и е любим на малки и големи.
В тази статия пък може да видите повече за непознатите испански сирена.
Коментари