Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Характерни черти и ястия от мадридската кухня

Характерни черти и ястия от мадридската кухня

чуросите са типично мадридско ястие

Макар да има доста спорове дали изобщо съществува мадридска кухня поради огромното влияние на всички националности, които обитават този голям град, все пак има и някои типични за Мадрид ястия, които рядко ще срещнете другаде или поне не приготвени по начина, по който се приготвят в испанската столица.

Силно влияние над мадридската кухня са оказали арабите, защото градът е основан именно от тях през 10 в. Преди да ви посочим някои от най-известните ястия на Мадрид, ще ви напомним, че те винаги вървят ръка за ръка и с подходяща напитка.

Естествено, характерна за цяла Испания е сангрията, но напоследък се забелязва тенденция консумацията на бира да е по-предпочитана от световно известните испански вина. Ако пък сте почитатели на твърдите напитки, то тогава бихме ви препоръчали да пробвате брендито Фундадор.

Идва ред да ви покажем и кои ястия непременно трябва да пробвате, ако сте решили да посетите испанската столица.

Шкембе по мадридски

Това е типично зимно ястие, което се приготвя от говеждо шкембе, престояло в марината от оцет и ароматни подправки. То се задушава с различни колбаси и може да бъде сервирано както топло, така и студено. Подобно на нашенската пача. А защо е зимно? Защото е не само много засищащо, но и доста мазно на вкус.

Тортиля

мадридска кухня - тортиля

Можете да я срещнете и като тортия и както сами се досещате, тя се сервира не само в Мадрид, но и в цяла Испания. Приготвя се от тънко нарязани на резени картофи, които се запържват заедно с лук в зехтин. След това котлонът се намалява, за да се получи по-скоро нещо като задушаване, а не пържене. Когато картофите омекнат към тях се добавят разбъркани яйца, подправени със сол и характерните за региона подправки. Ястието се обръща с помощта на чиния, така че да се запече и от двете си страни.

Варено по Мадридски

Това ястие има арабски корени и се приготвя поне от 16 в. от местните жители. Представлява нещо като зеленчукова яхния, в която има и месо и задължително нахут. Приготвя се в глинен със и се остава да се задушава на бавен огън поне 4 часа.

Понички за Свети Исидро

Сан Исидро е покровителят на Мадрид, но този специалитет се приготвя не само когато се чества празника на града. Представлява вид понички, които се намазват със свинска мас.

Чурос

Това е десерт, който се приготвя от парено тесто и доста наподобява познатите ни толумбички. Сервира се заедно с горещ шоколад. Интересно е да споменем, че дълго време е бил забранен да бъде консумиран от жени, защото се е считало, че шоколадът е предизвиквал истерия у тях. Днес, напълно естествено, той може да бъде сервиран както на мъже, така и на жени и е любим на малки и големи.

В тази статия пък може да видите повече за непознатите испански сирена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest