Свикнали сме да възхваляваме китайската и виетнамската кухня и вероятно бихте се изненадали, че все по-често в кулинарните среди се споменава името на Филипините.
Населяваният от около 108 млн. души архипелаг може да предложи на своите посетители не само удивително красиви гледки, но и много нестандартни ястия, които буквално биха погъделичкали сетивата ви.
Филипинската кухня представлява уникална смес от китайски, испански, малайзийски и местни кулинарни традиции. Всеки от 7107 острова (населявани са само около 700 от тях) има свои собствени предпочитания за приготвяне на местните си ястия, но където и да отидете няма да се разочаровани.
Кои са характерни черти и ястия от филипинската кухня
Ето и някои от най-характерните ястия от филипинската кухня, които непременно трябва да опитате, в случай че имате късмета да сте попаднали на този прекрасен и живописен архипелаг.
1. Lechon
Няма нищо по-вкусно от изпеченото нанизаното на дълъг шиш и изпечено на бавен огън прасе сукалче, което е пълнено с всякакви зеленчуци и ароматни билки. То се явява филипинска кулинарната емблема на остров Себу, който се намира на около час с полет от Манила, столицата на Филипините. Не си мислете обаче, че можете да го консумирате само в Себу. Увити в специални пакети изпечени прасенца могат да се видят ежедневно натоварени в самолетите в Себу, така че да могат да бъдат транспортирани до почти всички краища на архипелага.
2. Adobo
Това ястие се състои от мариновано месо, което обикновено е пилешко или свинско или микс от двете. Можете да го срещнете и приготвено с морски дарове и зеленчуци. Най-важна е маринатата, която се приготвя от соев сос, оцет, чесън и ябълкови листа. Поднася се върху канапе от бял ориз.
3. Kare- kare
Сред традиционните ястия на Филипините е говеждата яхния с фъстъчен сос. Може да е малко мазна за по-придирчивите, но ви препоръчваме да я пробвате. Най-подходящата гарнитура за нея е морската паста.
4. Sinigang
Вероятно най-популярната супа на Филипините, характеризираща се с доста кисел вкус, но определено попадаща сред кулинарните шедьоври на архипелага. Приготвя се от доматен бульон, чесън, лук и тамаринд ( индийски фурми).
5. Chicharon
Прекрасно мезе за бира, представляващо изпържени до златисто късове от свинска кожа, подправени с чесън и чили. Най-добре „вървят“ с ледено студената испанска бира Сан Мигел, която можете да си закупите от всяко заведение за бързо хранене.
6. Halo-halo
Няма как да завършим менюто си без да споменем и най-известният филипински десерт. На външен вид представлява нещо като мелба, като основата неизменно се състои от кондензирано мляко и натрошен лед, върху които се редят различни плодове (не се учудвайте ако попаднете и на боб или царевица), а за финал се добавя любимият на филипинците лилав сладолед.
Вижте нашите вкусни предложения азиатската кухня и по специално от китайската кухня и с какво в Корея лекуват грип и махмурлук.
Коментари