Тамаринд /Tamarindus Indica/ е представлява тропическо вечнозелено дърво или храст, което достига височина 12-18 метра. Името му идва от арабски и означава „индийска фурма“.
Тамариндът произхожда от Северна Африка и Азия, но е най-разпространен в Индия, където отдавна се използва като храна и подправка.
Цветовете на тамаринда са жълти, с червени линии. Има дълга около 12 см шушулка, съдържаща малки семена със сладко-кисела вътрешност, която след изсушаване става доста кисела. Кожицата на плода е тъмнокафява, а формата му е като гондола, неправилна и нагъната.
Тамариндът цъфти на гроздове на дървото, като реколтата в Тайланд се прибира от октомври до февруари месец.
Дървесината на дървото е много здрава и дълговечна, поради което се използва за производството на мебели. Интересен факт е, че дори за шиповете има приложение – след като се роди дете, местните хора ги забиват в пукнатините на стените, за да защитят майката и новороденото от зли сли.
Състав на тамаринд
100 г тамаринд съдържат 245 ккал, 36 въглехидрати, 7 г мазнини, витамин А, органични киселини.
Избор и съхранение на тамаринд
Когато купувате тамаринд, трябва да избирате такива плодове, които са твърди на пипане, с равна и гладка кожа, не са набръчкани и не са загубили своя цвят.
Плодът тамаринд може да се разреже по дължина с помощта на нож. Извадете плодовото месо и отделете семената. Съхранявайте тамаринд в хладилник до 1 месец.
Готвене на тамаринд
В Тайланд се срещат два основни вида тамаринд – сладък, който служи за страхотна основа на десерти и зелен, който се яде със сладък сос и лют пипер.
Тайландците ядат леко горчивите листа на тамаринда, добавяйки ги в салати или люти супи. Цветовете на тамаринда също могат да се консумират – свежи или термично обработени. Цветовете също са горчиви, но са идеални за приготвянето на люти супи или сос чили.
Младите плодове на тамаринда могат да се сервират с сол, захар или сушен пипер. От узрелите плодове се приготвят сладки неща или концентриран сок.
В западната кухня тамариндът е една от съставките на много известни сосове. Плодчетата могат да се добавят в сладки, сладолед, печива, бонбони. Тамариндът може да се използва за смекчаване вкуса на сладки и люти блюда. Той може да се изсуши, да се използва за ароматизиране на супи и десерти, да се приготви на пюре.
Семената на тамаринд са много богати на белтъчини, могат да се изпекат, накиснат във вода или да се сварят – получава се отличен заместител на кафето.
В Индия тамариндът се прибавя в традиционната супа от леща, различни зеленчукови супи и няколко вида лютеници. Комбинацията от тамаринд, захар и подправки се прибавя към ястия, които трябва да придобият сладко-горчив привкус.
Тамариндът може да се добави като гарнитура към ориз и бобови ястия. Той се използва в ястия с къри, в популярния италиански крем маскарпоне.
Ползи от тамаринд
Тамаринът е изключително полезен за здравето поради високото съдържание на витамин А и органичните киселини. От кората на дървото се приготвя чай, който понижава кръвното налягане. От плодовете се получават слабителни средства, а изпечените семена на плода се използват за лечение на болести на стомаха.
Тамариндът има много добро антибактериално действие, облекчава симптомите на кашлица и висока температура. Помага при астма, смущения на уринарния тракт и артрит.
Намалява нивата на лошия холестерол в кръвта. Благодарение на благотворното си действие по отношение на храносмилането тамариндът е чудесен за включване в режими за отслабване.
Коментари