Салакът се нарежда в топ 20 на плодове, които са сравнително неизвестни на повечето хора на света, но за сметка на това са много полезни и вкусни. Това е един екзотичен плод, който определено си заслужава да бъде опитан.
Салак /Salacca zalacca/, познат още като змийски плод представлява вид палмово дърво с произход Малайзия и Индонезия. Това палмово дърво принадлежи към семейство Arecaceae и близко до финиковите палми.
Салакът се нарича още змийски плод, защото има червеникаво-кафява груба и люспеста кожа, която силно наподобява кожата на змията. Освен в Малайзия и Индонезия, плодът е много известен в Сингапур, Тайланд и Филипините.
Съществуват поне 30 сорта салак, които се отглеждат в Индонезия. Плодовете на салака растат на гроздове и наподобяват голяма глава чесън с кафява обвивка, която се бели лесно и разкрива три скилидки - 2 малки и една голяма с изключително твърда костилка. Всеки плод тежи около 90 г. Младите плодове не бива да се пипат с ръка, защото имат остри тръни, които лесно нараняват.
Подобно на много други плодове, салак се наранява лесно и не се отличава с висока трайност. Събраните плодове не могат да се съхраняват дълго време в прясно състояние, което обуславя и липсата му в много пазари по света, именно както е в България.
Избор и съхранение на салак
В нашата страна все още не може да се открие този екзотичен плод. Ако все пак попаднете на него избирайте плодове, които имат наситен и равномерен цвят. Прекалено меките плодове с неприятен гнилостен мирис не бива да се купуват, защото са развалени.
Състав на салак
Плодът салак съдържа витамин С, протеини, въглехидрати, бета-каротин, тиамин, калций, фосфор, желязо и диетични фибри. В състава му влизат сапонини и фенолни съединения.
![Салак](/files/lib/600x350/salacca-salak1.webp)
Салак в кулинарията
Вътрешността на салак е с мек жълт цвят и сладко-киселия вкус на ананас, но с тази разлика, че е по-хрупкава. По консистенция наподобява ябълка. Месото му съдържа три на брой костилки, които се избягват. Червено-кафявата люспеста кора на салака се отделя много лесно. Плодът има много освежаващ вкус.
Плодовете се консумират пресни или се използват за приготвянето на сладкиши. Салакът може да се използва и необелен за украса на сладкиш, която ще придаде екзотичен и интересен вид.
В Индонезия плодът се среща в консерви, под формата на сок и захаросан. Неузрелите плодове се мариноват и се влизат в състава на някои местни салати. В Бали съществуват редица семейни винарни, които произвеждат вино от салак. От около 9 кг салак се получава една бутилка вино, която на пазара се продава за около 10 долара.
Ползи от салак
Салак се счита за един от най-богатите на калий и пектин плодове, което го прави изключително полезен за мозъка. Именно затова много хора наричат салака плод на паметта. Освен това, салакът е много полезен и за здравето на очите.
Бета-каротинът, съдържащ се в салак, е ценен антиоксидант, влияещ благотворно върху очите. Смята се, че съдържа повече бета-каротин от морковите. Съставките в плода го правят полезен при диария, запек и лошо храносмилане. Плодът има мощни антиоксидантни качества.
Салакът може да се консумира и при спазването на диетичен режим, защото е с богато съдържание на фитонутриенти и фибри, които подпомагат отслабването. В допълнение салакът е отличен помощник в поддържането на здрави нокти и кожа.
Вреди от салак
Хората, които страдат от язви и възпаления на червата, не бива да прекаляват с консумацията на салак, защото високото съдържание на танини в плода може да предизвика нежелани усложнения.
Коментари