Морските дарове, освен че са много вкусни, са и изключително полезни за организма на човек. Те са много подходящи и ако сте на диета, защото са много нискокалорични.
За да приготвите апетитна салата със скариди и октопод, ще ви трябват по 300 грама от тези продукти. Необходими са още 40 милилитра зехтин, половин лъжица доматено пюре, 3 супени лъжици сметана, 1 скилидка чесън, 3 дафинови листа, магданоз, сок от половин лимон.
Първо трябва да сварите скаридите и октопода в подсолена вода с дафиновите листа. След това се приготвя сос за овкусяване. В тиган загрявате зехтина и добавяте нарязания чесън, сметаната, доматеното пюре и оставяте да кипне.
Готовият октопод нарязвате и съединявате с почистените скариди. Напръсквате с лимонов сок. В чиния слагате листа маруля, върху тях скаридите и октопода и поливате с изстиналия сос. Украсявате със стръкчета магданоз.
Морски цар е салата, за която ще са ви необходими 250 грама скариди, 700 грама калмари, 4 супени лъжици майонеза, 100 грама сладка царевица от консерва, 5 яйца и 1 краставица.
Първо сварявате скаридите, калмарите и яйцата. В блендер смилате калмарите, след това премествате в купа и добавяте скаридите, нарязаните на дребно яйца, краставицата и царевицата. Към сместа се добавя и майонезата и всичко добре се смесва.
Много необикновен е вкуса на салатата Морски разкош. За нея са необходими 500 грама калмари, 250 грама скариди, няколко листа салата Айсберг, 50 грама солена аншоа, 5 яйца, 300 грама царевица от консерва. За соса: 1 супена лъжица лимонов сок, 1 супена лъжица зехтин, 5 супени лъжици майонеза, 1 чаена лъжичка горчица.
И за тази салата трябва първо да сварите калмарите и скаридите. Когато калмарите са готови, ги нарязвате на ленти заедно с яйцата и листата от салатата Айсберг. Към тях добавяте скаридите и царевицата.
Продуктите за соса се смесват. След овкусяване с подправки по вкус сосът се разбърква добре, добавя се в салатата и може да се украси с няколко скариди.
Коментари