Скаридите представляват плуващи десетоноги ракообразни. Разнообразието от видовете им обитава както солени, така и сладки водни басейни.
Морските дарове и деликатеси са полезна и здравословна храна през всеки сезон, но най-консумирани са през лятото.
Скаридите са популярен деликатес в кулинарството и за неговите нужди се развъждат в специални ферми. От диетологична гледна точка те са богати на протеини, калций и цинк, а също така и на холестерол.
Когато решим да приготвим скариди, то те трябва да се почистият от обвивките им. Преди да пристъпите към това, потопете скаридите в студена вода, по възможност с лед.
Докато работите с тях, скаридите трябва да се поддържат охладени. Ако сте се снабдили със замразени скариди, то ги размразете в студена вода – в никакъв случай в микровълнова или фурна.
По следния начин се чистят както сурови, така и сварени скариди за салати и ястия.
Процесът на почистването на скаридите започва с отстраняването на главата им. Това става, като с едната ръка се държи тялото, а с другата главата на скаридата.
Леко се правят движени нагоре и надолу, като леко се издърпва от тялото.
Главата се отделя много лесно. След това се отстраняват и краката, както и люспите. Обикновено последната люспа, на която е закрепена опашката, се оставя.
Така скаридите могат да се хванат с пръсти, когато се консумират - за улеснение.
Следва премахване на слузестата жилката, намираща се в „гръбнака”. За целта се прави лек разрез по протежението му.
Жилката обикновено има кафяво-черен цвят, но може да бъде и прозрачна или жълто-зеленееща. Дори и да не се вижда, тъй като е възможно да е и прозрачна, с върха на ножа се открива и лесно се издърпва.
Скаридите са измиват добре и са готови за приготвяне. Има много рецепти, включващи скариди. Те могат да се консумират варени, печени, на тиган, на скара, като предястие или дори като ястие.
Стават и за салати. У нас най-популярни са кралските скариди. Те се отглеждат в специални ферми, като спрямо начина на отглеждане зависи вкусът им.
Ако и вие обичате скариди, препоръчваме да опитате някои от тези:
Коментари