Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезно ли е да се ядат скариди?

Полезно ли е да се ядат скариди?

редакция:
Скариди
Снимка: Кулинарна мрежа
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
122.00 лв.

На 10 май в САЩ отбелязват Ден на скаридите - толкова любими и вкусни. Скаридите са един от най-често използваните видове черупчести мекотели. Те са много питателни и осигуряват определени хранителни вещества като йод.

Спагетите със скариди, платата с морски дарове, паелята, салатите със скариди са любими ястия на хора от целия свят.

От друга страна, някои хора твърдят, че скаридите са нездравословни поради високото съдържание на холестерол. Освен това обикновено се смята, че скаридите, отглеждани в стопанства, могат да имат негативни последици за здравето в сравнение със скаридите, уловени в дивата природа.

Тази статия ще изследва дали скаридите са здравословна храна, която да включите във вашата диета.

Ядене на скариди

Скаридите имат ниско съдържание на калории, но са богати на хранителни вещества.

Скаридите са много хранителни, без да съдържат много калории. Напротив, скаридите имат доста ниско съдържание на калории, като осигурява само 84 калории при порция и не съдържа въглехидрати.

Приблизително 90% от калориите в скаридите идват от протеини, а останалите идват от мазнини.

Скаридите са с висок холестерол

Ползи от скариди

Порция скариди съдържа 166 мг холестерол. Това е почти 85% повече от количеството холестерол в други видове морски дарове като рибата тон. Много хора се страхуват от храни, които са с висок холестерол поради убеждението, че те повишават холестерола в кръвта и по този начин стимулират сърдечните заболявания. Но съдържат и хранителни вещества, включително антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че стимулират здравето на сърцето.

Скаридите съдържат антиоксиданти

Основният тип антиоксидант в скаридите е каротеноидът, наречен астаксантин. Астаксантинът е компонент на водораслите, които се консумират от скариди. По тази причина скаридите са основен източник на астаксантин. Всъщност този антиоксидант е отговорен за червеникавия цвят на клетките на скаридите.

В скаридите има антибиотици

Скаридите, произведени от ферми от страни извън САЩ, могат да бъдат замърсени с антибиотици. За да намалите тази вероятност, най-добре е да закупите диви или отглеждани скариди от САЩ или други страни, където използването на антибиотици е незаконно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest