Дъската за рязане е един от най-използваните инструменти в кухнята – тя е удобна и превръща рязането на месо, зеленчуци и плодове в приятно занимание. С това пособие обаче трябва много да се внимава, защото при неправилно измиване може да застраши здравето ни.
Това твърдят специалисти, цитирани от западния издания, които изтъкват, че изплакването с вода и сапун през летните месеци съвсем не е достатъчно за идеалното почистване на дъската ни.
Сапунът и водата не могат да защитят кухненската дъска от хранителни патогени и дори скъпите марки почистващи продукти трудно се справят с тях. Затова чистете съвестно дъските си винаги и особено през горещите месеци, категорични са експертите от Expert Home Tips.
Според тях особено опасни са непочистените дъски, на които се е рязало сурово месо, в което може да се крият коварните бактерии ешерихия коли и салмонела. Именно те предизвикват сериозни стомашни смущения през лятото и куп други здравословни проблеми.
За да се избегнат подобни негативни последици, експертите препоръчват след употреба кухненските дъски да се обтриват старателно с домашна скраб, направена от сода бикарбонат, готварска сол и малко вода.
Друг ефикасен начин за пълно дезинфекциране на пособието за рязане е употребата на белина. С нея обаче трябва много да се внимава, защото тя е доста агресивен и опасен препарат.
Коментари