Лятото е сезонът, който е най-опасен по отношение на хранителни отравяния. Във високите летни температури продукти като яйца, риба, морски дарове и пилешко месо причиняват тежки отравяния, но в числото на опасните храни те имат солидна компания.
Специалистите по хранене са класирали хранителните продукти, които в най-голяма степен могат да създадат проблеми. В следващите редове вижте храните, които могат ни отровят през лятото.
Котлет
Котлетът е изкусителна храна, но изваждането му от хладилника трябва да стане непосредствено преди да бъдат обработен термично. В това число влизат и всички ястия, в които присъства каймата. Всъщност каймата е по-опасна от едно парче месо, независимо дали става въпрос за котлети или друго место, всички са животински продукти.
Тъй като каймата е най-често смес от различни видове месо, опасността нараства силно. В мляното месо повечето продукти, съставляващи го, са изложени на риск от замърсяване. Ешерихия коли създава най-много проблеми и за да бъде унищожена бактерията е нужна обработка при 70 градуса или повече. Ястията алангле са по-подходящи за студените месеци.
Майонези и сосове на основата на яйца
Пакетираните майонези и сосове не са проблем, те се съхраняват добре в хладилник. При приготвяне те са пастьоризирани и са преминали санитарен контрол.
Затова през лятото по-добре да се заложи на фабрично приготвени сосове и майонеза, отколкото на домашни, при положение, че няма да се консумират веднага. Ако са приготвени в домашни условия, трябва да се извадят от хладилника непосредствено преди сервиране. Всичко, което не се консумира в рамките на едно денонощие е най-добре да се изхвърли.
Изнасянето на храна, приготвена с яйца навън - на плажа или на пикник, трябва да се избягва. Ако все пак ще се носи нещо навън, то яйчените продукти трябва да бъдат сготвени до пълна готовност и съхранени в подходящи съдове. Яйцата са сред най-опасните летни храни.
Стриди и другите морски дарове
Кулинарните удоволствия със стриди или други морски дарове навън през лятото може да се превърне в сериозен здравословен проблем, ако се окажат развалени. Лошата новина е, че не се усеща на вкус, когато са развалени, а начинът на съхранение не може да повлияе на качеството на такава храна.
Отравянето с морски дарове застрашава здравето и живота много сериозно. При здрав човек бактериите, виновни за разваляне на продуктите, предизвикват диария, повръщане и болки в стомаха. При раково болни, при чернодробни заболявания и такива на имунната система е застрашен животът на човека. Бактериите проникват в кръвта и причиняват инфекции със смъртен изход.
При намерение да се консумира такава храна, трябва много внимателно да се подходи при избира, защото всички черупчести може съдържат болестотворни бактерии и те да се пренесат от един вид на друг, защото се съхраняват заедно.
Всички морски дарове, както и всички видове риба трябва да се консумират напълно сготвени. Трябва да се има предвид, че маринованата риба също може да бъде опасна. Ако е съдържала опасни микроорганизми те се запазват и след замразяване при нески температури.
Пържени картофи
Малко изненадващо в този списък присъстват и пържените картофи. Независимо точно как са приготвени, те са безопасни, ако се консумират веднага. Не бива да се оставят на стайна температура, а ако ще се консумират на по-късен етап, добре е да се пазят в хладилник.
В противен случай токсините в тях ще бъдат изведени на стайни условия, а ще се появят и спори - това важи и за варени картофи, ако не е премахната кожата им.
Пилешко месо
Пилешкото съдържа много вода и мазнини, затова е сред най-уязвимите видове меса. Затова трябва винаги да се прилагат някои прости правила.
Никога месото не бива да се изплаква с вода преди готвене. Трябва да се пипа с чисти ръце или ръкавици. Най-добре да се готви до пълна готовност. Винаги да се съхранява в хладилник. Не е добра идея да се носи навън нещо, приготвено с пилешко месо. Както морските дарове, то може да създаде здравословен проблем.
Останала храна
Ако след хранене остане от приготвената храна, няма проблем тя да се консумира по-късно. Стига да се съхранява на хладно. Ако някоя храна е била повече от 4 часа навън след приготвяне, най-добре да се изхвърли.
Пресни зеленчуци
Обикновено се приема, че зеленчуците са безопасни относно мерките за съхраняване. Това не отговаря напълно на истината. Те съдържат много вода по правило, а това благоприятства развитието на микроорганизми.
Най-проблемни са зелените салати, които най-често се консумират пресни. В тях може да се съдържа норовирус, който може да оцелее 5 дни и да зарази човека, който консумира салата, ако тя не е добре измита. Препоръчва се освен това преди приготвяне зелениите да се накиснат във вода с детергент за храни.
Заради водата в тях може да се развият и бактерии, затова не е добре да се носят за ядене сред природата.
Дини и пъпеши
Дините и пъпешите имат дебела кора и сякаш са напълно защитени. Това не е съвсем вярно, защото водата за поливането им не винаги е чиста. Може да попаднат микроби и за да се предпази плодът, преди нарязване трябва да се измие добре.
Нарязани на парчета не е добре да се купуват, а ако се прави плодова салата, парчетата не бива да стоят повече от 2 часа извън хладилника.
Коментари