Лятото ни предразполага към пикници, скари и барбекюта, но похапването на големи количества месо не е никак полезно в горещите дни. Всъщност най-добре в летните периоди на трапезата ни да не присъстват мазни мръвки и пикантни супи.
Вместо това лятното ни меню трябва да е съставено най-вече от салати, студени супи, сезонни плодове, зеленчуци и други леки вкусотии. Това смята кардиохирургът проф. Александър Чирков.
Една от най-полезните храни през летния сезон е тараторът. Както знаем, това е традиционно българско ястие, което в топлите дни засища, но и разхлажда. То е полезно за цялото тяло, но и за сърцето, твърди известният лекар, цитиран от ДелоБг.
Проф. Чирков съветва още през лятото да залагаме на много течности и особено на водата, която е задължителна в най-жарките часове на деня. По отношение на бирата обаче той апелира да сме внимателни.
Не бива на ден да се консумират повече от 2 бутилки, защото тогава студеното пиво вече вреди на организма, посочва специалистът.
Коментари