Преминаването от един сезон в друг изисква известни промени и в менюто ни. Как да се храним през есента?
За да сме здрави и енергични през по-студените дни от годината, е добре да съобразим менюто си си с метеорологичните особености. Ето и какво включва здравословното хранене през есента според диетологът проф. Донка Байкова.
Специалистът по хранене препоръчва през зимата да се наблегне на повече сезонни плодове, зеленчуци и билки. От изключителна важност са именно тези растения, които притежават бактерицидни свойства.
Това например са лукът и чесънът, посочва проф. Байкова пред Фокус.
Разбира се, животинските продукти също трябва да присъстват в менюто ни. Млечните храни, яйцата, рибата и леките меса са нещо, от което не бива да се лишаваме.
И бобовите култури са задължителни за трапезата ни. През есента може 2-3 дни в седмицата да се преминава на боб, леща, грах или други постни храни.
Киноата, оризът и просото са подходяща храна за есенния сезон. Гъбите също са полезен продукт, който може да се добавя както в месните, така и в постните ястия.
Проф. Байкова обаче не пропусна да припомни и още нещо важно. За да сме здрави и във форма в студените дни, не бива да разчитаме само на храната, но и на движението.
Ежедневната разходка (дори и само по 30 минути) на чист въздух допълнително подсилва имунната система и ни помага да сме в добра кондиция.
Коментари