Наближава Великден и както козунаците и боядисаните яйца, на празничната трапеза по традиция се сервира и пролетна салата. По-голямата част от зеленчуците обаче са обработени с нитрати, заради което, преди да приготвите салатата, е задължително да ги почистите от опасните вещества.
Диетологът професор Донка Байкова споделя сигурен метод за почистване от нитрати. Салатата няма да загуби от вида и вкуса си, а и ще сте сигурни, че не вредите на здравето си, казва специалистът пред Нова телевизия.
Професор Байкова казва, че най-голямата грешка на домакините е, че след като напазаруват, остават зеленчуците в найлоновите торбички. Те съдействат за превръщането на нитратите в нитрити, които са още по-опасни.
Когато купите маруля за пролетната салата, задължително откъснете най-горните листа и ги изхвърлете. Останалата част потопете в смес от вода и оцет и я оставете за половин час.
Това ще отмие нитратите по зеленчука. След това може да я нарежете, както обикновено.

Ако трябва веднага да пригответе салатата и нямате половин час време, за да престои във вода и оцет, задължително я измийте обилно със студена вода, преди да я нарежете.
Кората на краставици, домати, тиквички и репички задължително се бели, а обелените зеленчуци се измиват с топла вода. Може и да ги бланширате, като ги потопите за около 2 минути в топла вода, преди да ги нарежете за салата.
Добре е зеленчуците да се консумират, подправени с лимон, който пречи на нитратите да се превърнат в нитрити.
Доказано е, че най-високо съдържание на нитрати имат марулите, спанакът, червеното цвекло, ряпата, китайското зеле, пресният лук, броколи, карфиолът, репичките и морковите.
По-бедни на нитрати са доматите, чушките, бобът, картофите и краставиците.
Коментари