Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Няколко начина да отстраним нитратите от зеленчуците

Няколко начина да отстраним нитратите от зеленчуците

Няколко начина да отстраним нитратите от зеленчуците Нулиране на всички линкове и strong
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см-45%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
16.05 лв.

Всички знаем, че пролетта е сезонът, в който се появяват най-различни видове вкусни зеленчуци. В стремежа си да се храним здравословно и да прочистим организма си от натрупаните мазнини през зимата, посягаме все по-често към зеленолистните зеленчуци, краставиците и какво ли още не.

Как обаче да се справим с нитратите, които 90% от тях съдържат в големи количества?

Какво са нитратите и нитритите

Въпросът за нитратите в плодовете и зеленчуците, които консумираме, е актуален почти целогодишно. Нитратите са азотни съединения, а азотът е важна хранителна съставка за всички растения. Той подпомага техния правилен растеж и развитие.

За обезпечаване на зеленчуците с достатъчно количество азот, се прилага наторяване, било с естествени или изкуствени торове. Когато се прекали с внасянето на азот и азотни съединения (нитрати), в растенията се натрупват излишъци от нитрати, които при определени условия и количества стават вредни и дори опасни за човека.

Някои видове растения усвояват и съхраняват по-големи количества нитрати от други. Също така, концентрациите на нитрати са най-високи в листата и корените на растенията, и най-ниски в техните плодове и семена.

Доказано е, че най-високо съдържание на нитрати имат марулите, спанакът, червеното цвекло, ряпата, китайското зеле, зеленият лук, броколите, карфиол, репичките и морковите. По-бедни на нитрати са доматите, чушките, бобът, картофите и краставиците.

Как да намалим нитратите в зеленчуците

Накисване на зеленчуци

За да намалим съдържанието на нитратите във вече закупените плодове и зеленчуци, трябва да пристъпим към правилната им обработка преди консумация.

Зеленчуците се киснат най-малко 10 минути преди консумация, тъй като нитратите са разтворими във вода. Листните зеленчуци е добре да се киснат 1-2 часа преди консумация. По този начин ще отстраните до 70% от нитратите. Добър вариант е да сложите във водата лъжичка сода бикарбонат или оцет.

Зеленчуците и плодовете, закупени от магазина, трябва да са добре обелени, тъй като най-голямо съдържание на нитрати има именно в кората и непосредствено под нея.

Термичната обработка разлага една част от нитратите, а друга преминава в отварата. Поради това изхвърляйте водата още топла при варенето – ако я чакате да изстине, нитратите ще се върнат отново в зеленчуците. Подобна процедура намалява до 80% от нитратите.

Друг трик, благодарение на който може да се отървете от нитратите в зеленчуците и във вашата чиния, е да накиснете всички свежи зеленчуци във вода за около 30 минути, като добавите 1 ч.л. сода бикарбонат, както споменахме горе.

Ако сте решили да приготвяте пролетна салата пък, вместо с оцет овкусете с прясно изстискан лимонов сок, тъй като той също има силата да унищожава нитрати.

Изстисквайте във вода всички листни зеленчуци за вашите пролетни супи или смутита със спанак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest