Сигурно често сте чували, че трябва старателно да измивате плодовете и зеленчуците, преди да ги консумирате заради нитратите, които може да са опасни за здравето ви. Ново проучване обаче доказва точно обратното – нитратите са полезни за вас.
Според изследването на Гари Милър от университета Уейк форест в Уинстън-Салем, САЩ умерената употреба на нитрат намалява високото кръвно налягане, подобрява храносмилането и подпомага оросяването на кръвта, пише вестник Ди Велт.
Ръководителят на научните експерименти твърди, че зеленчуците, пръскани с нитрати, подобряват притока на кислород към мозъка и могат да бъдат естествен лек срещу сърдечните заболявания и деменцията.
Нитратите попадат в плодовете и зеленчуците не само чрез изкуствените торове. По-голямата част от растения приемат азот от почвата и го трупат в листата и корените си.
Когато слънцето е силно, той се преработва в протеини. Но зимни зеленчуци като рукола, спанак, червено цвекло, зеле са богати на нитрати заради по-слабата слънчева светлина.
В опитите си Гари Милър е използвал сок от червено цвекло, спанак и салата, като е приготвил с тях закуска на 8 души над 70-годишна възраст След като изпили по половин литър от сока, съдържанието на нитрати в кръвта им било тройно.
В същото време други 8 доброволци се хранели с продукти, бедни на нитрати. Накрая Милър ги изследвал с магнитнорезонансен томограф, който показва съдържанието на кислород в кръвта на различни участъци на мозъка.
При групата, която обилно си похапвала плодове и зеленчуци, богати на нистрати, било регистрирано по-добро оросяване на мозъка.
След това Милър решил да смени хранителният режим на двете групи и отново тези, които приемали нитрати, регистрирали по-добри резултати.
Според него резултатите показват, че нитратите могат да запазят умствените способности дори с напредването на възрастта.
Коментари