Колкото и да обичате ароматните праскови, не бива да ги консумирате, ако костилката им е изсъхнала, спаружена и разцепена.
Това е сигурен знак, че плодът е минал през обилна химическа обработка и повече ще ви навреди, отколкото да ви е полезен с иначе неоспоримите си качества.
Преди да стигнат до магазините прасковите, а и другите плодове, се обработват с консерванти, които спомагат за доузряването им и запазването на свежия им вид за по-дълго време.
Ако ви попаднат праскови с изсъхнали костилки, не бива да ги ядете в суров вид. По-добре би било, ако претърпят обработка и ги приготвите като зимнина, например.
Прасковата е полезна при сърдечни болести и анемия, тъй като съдържа голямо количество железни и калиеви соли.
Вкусният плод изостря паметта и от него имате повече сили за работа заради фосфора и калия. А освен това те действат и като антидепресанти. Ароматът му разсейва апатията.
В прасковите се съдържат 11% въглехидрати и най-вече захар. Затова не са препоръчителни за диабетици. Но пък за почитателките на диети са подходяща храна.
Коментари