Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Внимание! Повече от половината марули са с ешерихия коли

Внимание! Повече от половината марули са с ешерихия коли

Внимание! Повече от половината марули са с ешерихия коли
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.

Почти 90% от марулите, които се разпространяват в търговските мрежи, са замърсени с бактерии. А повече от половината от тях – 61%, с ешерихия коли. Това твърди Богомил Николов от Активни потребители.

До тези изводи са достигнали от Активни потребители след изследване на 18 вида листни зеленчуци, пуснати на пазара. Резултатите им показват, че при 16 от изследваните марули или в 89% има наличие на колиформи, а при 61% - и на ешерихия коли.

Според проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, тази висока честота на замърсяване с бактерии е знак за фекално замърсяване. Най-честата причина за такъв вид замърсяване е водата, която се използва за поливане на зеленчуците. Макар че микробът ешерихия коли е разпространен навсякъде в природата, той е опасен за нашето здраве, когато попадне в организма ни. Освен паразите марулите могат да пренасят инфекции и паразитното заболяване кучешка тения.

Ешерихия коли в марулите

Инфекциите, които зелените салати предават са нововирусни, като през пролетта и лятото най-опасни са чревните инфекции, които могат да предизвикат дизинтерия. Затова специалистите съветват марулите да бъдат измивани лист по лист, а след това да бъдат добре изтръскани, за да изпадне и последната капка вода от листата. А на готвачите в ресторантите препоръчват да накисват листните зеленчуци в разтвор от вода и калиев перменганат, ако има епидемична заплаха.

Проф. Кантарджиев добавя и че марулите и пресния лук не бива да се държат в близост до месо и млечни произведения, тъй като съществува риск от предаване на различни замърсявания и получаване на салмонела.

В последните няколко години все повече се разпространява биологичното отглеждане на растения. То е изключително рисковано за потребителите, тъй като много фермери наторяват продукцията си с органични отпадъци или компост. А това затруднява контролирането на количеството на минералните елементи и може да доведе до натрупване на нитрати и нитрити в зеленчуците.

Миене на Зелена салата

В Европа има специален регламент, който регулира съдържанието на нитрати. Според него максималното допустимо количество за 1 кг маруля е 4 г, когато се отглежда в оранжерии, и 3 г за кг, когато се отглеждат на полето.

Тестовете, направени на зелените салати от Активни потребители, показват, че нитратите в тях са малко над допустимите стойности и не носят сериозни рискове за здравето на хората. Въпреки това обаче са сезирали БАБХ и очакват резултатите от проверките им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest