Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Правилните храни за слънчева защита през лятото

Правилните храни за слънчева защита през лятото

Правилните храни за слънчева защита през лятото
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.

Лятото е тук и кожата ни трябва да е добре защитена от силното слънце.

За това може да ни помогне на само козметиката, но и храната.

Ето храните, които ще осигуряват най-добра слънчева защита срещу вредните за кожата UV лъчи.

Подсигурете си 100 г от любимите сурови ядки, докато прекарвате време под чадъра на плажа. За обяд задължително хапнете морковена салата, а за вечеря рибата с домати ще даде много на кожата ви.

1. Ядки

Ядки от орехи, лешници, бадеми са богати на цинк. Ако този елемент е в достатъчно количество в организма, той ще предпази кожата от слънцето, предотвратява възпаленията от слънчево изгаряне;

2. Моркови

Морковите със своя бета каротин предпазват косата от слънцето и вредните свободни радикали. Те се образуват под въздействието на UV лъчите и могат да нанесат сериозни поражения на клетките;

3. Сьомга и скариди

Морски дарове са храни за слънчева защита

Морските дарове с розов цвят на месото дължат окраската си на това, че приемат червени водорасли. Те съдържат веществото астаксантин, който е силен ловец на свободните радикали. Най-голяма е концентрацията му в сьомгата, но се среща и в раците, скаридите и някой видове риби тон, морски водорасли и пъстърва;

4. Цитрусови плодове

Правилните храни за слънчева защита през лятото

Богати на витамин Е - Този витамин предотвратява окислителните процеси в кожата вследствие на силното слънце и могат да увредят кожните клетки;

5. Ленено семе

Маслото от семената е богато на омега-3 мастни киселини. Те повишават защитата на кожата от вредните лъчи;

6. Домати

Домати със зехтин за слънчева защита

Всекидневната консумация на домати със зехтин през лятото ще повиши естествения слънцезащитен фактор с 3 степени. Червеният цвят на доматите се дължи на растителен пигмент, който е мастноразтворим, затова е добре да се консумират доматите с растителни масла. Чери доматите са шампиони по съдържание на ликопен. Той е този, който предпазва кожата, но го има и в динята, розовия грейпфрут, босилека, червено цвекло и лютият пипер;

7. Черен хляб

Правилните храни за слънчева защита през лятото

Калцият и селенът правят клетките устойчиви и годни на съпротива. Набавят се всеки ден, като хапвате една филия черен хляб, особено ако е изпечен от лимец, камут и други стари зърнени култури. При тъмна кожа времето за излагане на слънце се удължава до 3 часа, а при светла кожа хората печелят допълнително минути за по дълго излагане на слънце.

Хранете се подходящо и се радвайте на лятното слънце без кожни проблеми! Редовно включайте в менюто си:

- скумрия на скара;

- салата с домати;

- морковена салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest