Всички обичаме да похапваме колбаси. Но знаем ли истината за тях? Според някои специалисти саламът и кренвиршите водят до редица заболявания, включително рак.
В колбасите и евтините кайми се съдържат голямо количество сланина, соя, консерванти. Добавят се и вещества за увеличаване на теглото на готовия продукт, които също не са полезни за човешкото тяло. В колбасите има и голямо количество овкусители, създадени по химичен път.
Кренвиршите, например, най-често се състоят от следните съставки: 25 % протеин, 15 % процента пилешко месо, 7 % друго месо, 7 % брашно или нишесте, 3 % овкусители и 45 % смляна емулсия от сварени на каша кожи, вътрешности и сухожилия.
Проблемът е именно в консервантите. Ако приемаме малки количества храни с консерванти, няма проблем за нашето здраве. Но при редовната консумация на кренвирши или шпеков салам например, в телата ни се натрупват големи количества консерванти.
Човешкото тяло не ги разпознава и затова трудно ги преработва. Те се отлагат в тялото и могат да се превърнат в ракови клетки.
Най-опасни са т.нар. Е-та в храните, някои от които вече са забранени. Е-та с номера от 200 до 290 са консервантите в колбасите. Е252 е алерген и канцерогенно вещество. Употребата му е свързана с по-дългото съхранение на месните изделия. Е с номера след 400 са гуми, емулгатори и стабилизатори.
Например Е451 е трифосфат, а както е известно трифосфатите спомагат суровото месо да набъбне до над 2 пъти и от него да се направят много повече колбаси. Всички Е-та с номер след 600, се поставят аз усилване на вкуса и аромата.
Най-опасен е мононатриевият глутамат, който е комбинация от няколко Е-та. Той участва в производството на почти всички обработени месни продукти, които се продават в България. Мононатриевият глутамат със сигурност причинява заболявания на стомашно-чревния тракт. Това е сериозната истината за шпековия салам и колбасите, която не бива да пренебрегваме.
Коментари