Доскоро за много хора оставаше загадка защо източните народи се хранят с толкова мазни ястия и в същото време не напълняват от тях. Отговорът се крие в подправките.
И по-точно в една от тях – къри. След като американски учени, посветили на кърито няколко месеца, станало ясно че цялата тайна на любимата на индийци и куп други народи подправка е в една нейна съставка.
В куркумата. Веществото куркумин, което се съдържа в нея, пречи на образуването на мазнини и гони вредния холестерол от организма. Използвате ли я като подправка, няма да напълнеете.
Екзотичната подправка къри има много вариации, които съдържат от три до тридесет подправки. Една от най-популярните смески в това отношение е индийската.
Тя съдържа кориандър, лют червен пипер, тур дал, чанна дал, урад дал, кимион (кумин), сол, оризово брашно, канела, листенца къри, тамаринд, куркума.
Кориандърът зарежда организма ни с витамин С, а лютият червен пипер не само придава особен вкус на ястието, но тонизира интелекта, стимулира кръвообращението и усилва полезните свойства на останалите подправки.
Тур дал е специален сорт леща, богат на желязо и витамин В, а чанна дал е ядка, която е незаменим източник на белтъчини, калций, фосфор, витамин А и В.
Урад дал е бобово растение, богато на белтъчини, колкото и месото. Без него кърито няма свързващ компонент. Куминът е източна разновидност на познатия ни кимион. Етеричните му масла стимулират нервната система, карат организма да се чувства тонизиран и лек.
Оризовото брашно запазва подправката суха и помага за разпределението на кърито равномерно в цялото ястие. Канелата обогатява букета аромати със сладкия си вкус. Тя е богат източник на магнезий, желязо и витамин А.
Тамариндът е сухата кисело-сладка мека част на тропическото дърво със същото име. Той зарежда тялото с ударна доза витамин С. Идва ред и на куркумата – най-важната съставка в кърито. Тя пречиства кръвта, изглажда кожата, действа добре на стомаха.
Тази ярко жълта подправка придава пикантен вкус на ястията и е невероятен антибиотик, създаден от природата. Кърито е универсално и може да се добави във всички ястия. Тази подправка помага на организма много по-бързо да усвои храната.
Независимо дали е вегетарианско или месно, ястието с къри става много по-вкусно. А ако добавите къри и малко захар в доматен сос, ще получите невероятен кетчуп.
Коментари