Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С кои подправки може да заместите сос Уорчестър?

С кои подправки може да заместите сос Уорчестър?

Сос Уорчестър

Уорчестър е не само име на графство във Великобритания, но и един от най-популярните и с характерен вкус сосове в света. Според легендата известният сос е резултат от грешка на двама аптекари. Както и при много други открития, грешката се оказала вярна и се превърнала в чудесна добавка към ястия с месо или риба.

Въпреки че оригиналната рецепта за сос Уорчестър се пази в тайна, съставките му са известни. Сред тях са екзотичният плод тамаринд, аншоа, различни видове пипер – черен, бял, кайенски и червен, чесън, карамфил и тарос. Само събирането на продуктите не е достатъчно. Необходимо е да се добавят захар и вино, след това ферментира, вари се до сгъстяване и отлежава, за да се получи вкусният сос.

Освен като добавка към различни месни и рибни гозби, сос Уорчестър се използва и при мариноване, а е и чудесна подправка за различни салати, дипове и пастети. Ако искате да уподобите вкуса му, но без да използвате оригиналния продукт, можете да го замените с някои подправки.

Ако не разполагате със сос Уорчетър, можете да прикриете този пропуск, като използвате друг рибен сос. Ключът към създаването на заместител е да смесите съставки, от които да създадете ферментирал, солен вкус с намек на подправки, който е аналогичен на класическия.

Аншоа

Вариант 1 – Соев сос

Много наподобяващ сос Уорчестер е японският соев сос Тамари с тази разлика, че към него трябва да добавите чесън на прах и една чаена лъжичка захар. Можете също така към обикновен соев сос да добавите ¼ чаена лъжичка захар със 7 капки от тютюнев сос.

Вариант 2 – Оцет

Смесете червен винен оцет, рибен сос и щипка сол, за да се създаде подправка, подобна на сос Уорчестър. Тя може да се използва за печене. Ако планирате да я използвате за грил, добавете и половин чаена лъжичка захар.

Вариант 3 – Чили и захар

Пилешки бутчета

Смесете по една супена лъжица лимонов сок, меласа, чесън на прах, оцет и соев сос с две лъжици чили и две захар. Този заместител е идеален за печене.

Вариант 4 – за вегетарианци

В тиган смесете 500 мл кафяв оцет, сърцевината от 1 зелена ябълка – обелена и нарязана на кубчета, 1 смляна скилидка чесън, половин корен от джинджифил, 1 супена лъжица петмез или меласа, 1 супена лъжица мед, 1 чаена лъжичка лют червен пипер или чили, ¼ чаена лъжичка бахар. Сместа се оставя да къкри за 60 минути, след което се прецежда и се използва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest