Тиквата е типичен есенен продукт. Определят я ту като плод, ту като зеленчук, но по-важното е, че се приготвя по много начини и не губи полезните си свойства при топлинна обработка.
Друго нейно предимство е, че е универсален продукт, може да направи тандем с много подправки и така да изненада с различни вкусови усещания.
Миксовете подправки за тиква могат да се закупят или да се приготвят в домашни условия.
Кои подправки са най-подходящи за тиква?
Тиква с канела и орехи
Това е класически сладък дует за тиквени блюда. Подходящ е за тиквен пай, кексове, мъфини от тиква и други. От канелата тиквата придобива сладост и аромат, добавя още топлина, а орехът отговаря за консистенцията и щипка лукс към вкуса.
Тиква с къри и кимион
Ако от тиквата се прави популярната крем супа, тогава кимионът и пикантното къри са подходящия тандем подправки за ястието. Стават и за тиквено пюре. От кърито тиквата получава пикантност и наситен вкус, а кимионът е добавката за мекота и аромат на крем супата от тиква.
Тиква с черен пипер
Най-познатата люта подправка може да се добави към печената тиква или пюрето, за да им придаде допълнителна пикантна и освежаваща нотка.
Тиква с мед и лимонов сок
Тази комбинация е добър избор за подправки за печена или карамелизирана тиква. От медът тя придобива сладост, а от лимонът - свежест и кисел привкус.
Тиква с розмарин
Розмаринът е подправка с изискан аромат, който придава и на тиквата и се избира най-често за печена тиква или пюре.
Микс от подправки за тивка
За любителите на силните вкусови усещания е опцията микс от подправки за тиквените кулинарни експерименти. В такава комбинация най-често влизат канелата, карамфилът, джинджифилът, индийското орехче и бахарът. Много вкус, аромат и усещане на топлина се излъчва от тази комбинация в тиквената рецепта, но подправките за тиквата имат не само кулинарни, но и здравословни ползи.
Здравословни ползи от употребата на подправки в тиквата
Много от подправките съдържат полифеноли с благоприятен ефект върху здравето, в това число върху баланса на кръвната захар. Канелата, джинджифилът и карамфилът подобряват инсулиновата чувствителност.
Повечето подправки, подходящи за тиква, имат противовъзпалителен ефект, както и благотворно въздействие върху храносмилането.
Антиоксидантното им действие защитава организма от свободните радикали, подкрепя тялото в борбата със стреса, стареенето и отрицателното въздействие на околната среда.
Вижте още тайни за приготвяне на неустоима тиква и хитовата диета за отслабване с тиква.
Коментари