Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Подправките, които може да слагате на тиква

Подправките, които може да слагате на тиква

Подправките, които може да слагате на тиква

Тиквата е типичен есенен продукт. Определят я ту като плод, ту като зеленчук, но по-важното е, че се приготвя по много начини и не губи полезните си свойства при топлинна обработка.

Друго нейно предимство е, че е универсален продукт, може да направи тандем с много подправки и така да изненада с различни вкусови усещания.

Миксовете подправки за тиква могат да се закупят или да се приготвят в домашни условия.

Кои подправки са най-подходящи за тиква?

Тиква с канела и орехи

Това е класически сладък дует за тиквени блюда. Подходящ е за тиквен пай, кексове, мъфини от тиква и други. От канелата тиквата придобива сладост и аромат, добавя още топлина, а орехът отговаря за консистенцията и щипка лукс към вкуса.

Тиква с къри и кимион

Ако от тиквата се прави популярната крем супа, тогава кимионът и пикантното къри са подходящия тандем подправки за ястието. Стават и за тиквено пюре. От кърито тиквата получава пикантност и наситен вкус, а кимионът е добавката за мекота и аромат на крем супата от тиква.

Тиква с черен пипер

Подправки за супа от тиква

Най-познатата люта подправка може да се добави към печената тиква или пюрето, за да им придаде допълнителна пикантна и освежаваща нотка.

Тиква с мед и лимонов сок

Тази комбинация е добър избор за подправки за печена или карамелизирана тиква. От медът тя придобива сладост, а от лимонът - свежест и кисел привкус.

Тиква с розмарин

Розмаринът е подправка с изискан аромат, който придава и на тиквата и се избира най-често за печена тиква или пюре.

Микс от подправки за тивка

Подправки за печена тиква

За любителите на силните вкусови усещания е опцията микс от подправки за тиквените кулинарни експерименти. В такава комбинация най-често влизат канелата, карамфилът, джинджифилът, индийското орехче и бахарът. Много вкус, аромат и усещане на топлина се излъчва от тази комбинация в тиквената рецепта, но подправките за тиквата имат не само кулинарни, но и здравословни ползи.

Здравословни ползи от употребата на подправки в тиквата

Много от подправките съдържат полифеноли с благоприятен ефект върху здравето, в това число върху баланса на кръвната захар. Канелата, джинджифилът и карамфилът подобряват инсулиновата чувствителност.

Повечето подправки, подходящи за тиква, имат противовъзпалителен ефект, както и благотворно въздействие върху храносмилането.

Антиоксидантното им действие защитава организма от свободните радикали, подкрепя тялото в борбата със стреса, стареенето и отрицателното въздействие на околната среда.

Вижте още тайни за приготвяне на неустоима тиква и хитовата диета за отслабване с тиква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest