Тиквената диета е много подходяща за тези, които искат да свалят излишните килограми за кратко време и с приятна и вкусна храна.
Тиквената диета дава възможност да отслабнете с около 8 килограма за две седмици. За максимален ефект вместо захар трябва да използвате мед, и то в малки количества, и да намалите съществено консумацията на сол.
По време на диетата с тиква не трябва да консумирате повече от 1200 калории на ден. От напитките по време на диетата са допустими само минералната вода и чаят и кафето без захар.
Всяка сутрин след кафето или чая се хапва салата от плодове или зеленчуци с добавка от тиква. Вечерята е не по-късно от 18 часа. Диетата с тиква е разделена на три фази от по четири дни.
Менюто е за четири дни – т.е. след четвъртия ден се започва наново менюто от първия ден. Това се прави и на деветия ден, а също така и на тринадесетия.
Първи ден
Закуска – чиния със салата от печена тиква и моркови, овкусена само с лимонов сок, без сол и зехтин. Втора закуска – 200 грама задушена тиква, нарязана на кубчета, задушена с 1 супена лъжица овесени ядки. Това ястие леко се осолява. Може да се добавят 3 супени лъжици обезмаслено прясно мляко.
Обядът е тиквена супа от 300 грама тиква с добавка от сварени и пасирани моркови, червена чушка, тиквичка и един картоф. Вари се на слаб огън и се добавя 1 супена лъжица масло накрая, малко сол и един настърган домат. Консумира се и салата от сварена тиква на кубчета, допълнена с настъргана ябълка, напръскана с лимонов сок.
Вечерята е печена тиква, намазана с малко мед.
Втори ден
Плодова салата от плодове по избор, с добавка от сварена тиква. Обядът е зеленчукова супа и печена тиква, поръсена с орехови ядки и мед. Вечерята са печени ябълки и 150 грама обезмаслена извара.
Трети ден
Закуската е задушена тиква с овесени ядки и салата от зеленчуци по избор, допълнени със сварена тиква. Обядът е супа топчета, но без застройка, с допълнение от десерт във вид на сварена и пасирана тиква, смесена с яйце и малко мед и запечена до златисто във фурната. Вечерята е плодова салата от ананас и тиква и 150 грама обезмаслен йогурт.
Четвърти ден
Закуската е плодова салата от плодове по избор с добавка от сварена тиква и 100 грама задушена тиква с овесени ядки. Обядът е зеленчукова супа от зеленчуци по избор, и богата салата или постни пълнени чушки. Вечерята е рагу с тиква и зеленчуци. Приготвя се от сварена и задушена след това тиква, която се смесва със задушени гъби, тиквички, моркови и лук.
След края на тиквената диета не трябва да се прекалява с храна, през първите дни се консумира предимно лека храна – риба, пиле, извара, зеленчуци и плодове.
Хората, които имат проблеми с червата или със задстомашната жлеза, трябва да се посъветват със специалист, преди да започнат диетата с тиква.
Коментари