Вече знаете, че всякаква храна, която попада в категорията на джънк фуд, трябва да бъде избягвана. Доказано е, че тя не само че не засища качествено апетита ни, но води до надебеляване, влияе на мозъчната ни дейност и дори увеличава риска от депресия.
Също така знаете, че към групата на джънк фуд спадат пуканките, снаксовете, чипсовете и др., но надали сте чували, че има и продукти, които са истинска отрова за организма и категорично трябва да спрете да ги предлагате на масата си.
Ето 5 от най-вредните храни според последните проучвания.
Храни, съдържащи палмово масло
Палмовото масло е истински дар за производителите на различни продукти, защото е много евтина суровина. От 90-те години на миналия век то придобива все по-голяма популярност, като според някои данни близо 50 % от пакетираните хранителни продукти, продавани по магазините, съдържат в себе си палмово масло.
Палмовото масло обаче е много вредно за здравето, защото доказано повишава риска от онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Това в никакъв случай не пречи на търговците да го продават, а по-ниската цена на продуктите, които те предлагат, са по-привлекателни и за повечето купувачи.
Добре е да знаете, че палмово масло се използва масово в сладкарската промишленост, както и при направата на млечни продукти като кашкавал, сирене, извара и т.н. Не избирайте подобни продукти спрямо ниската им цена, а мислете за здравето си!
Снаксове и чипсове
Категорично попадат към т. нар. джънк фуд, която никога не трябва да слагате на масата си. Тези продукти са микс от всякакви канцерогенни вещества и вредни за здравето трансмастни киселини и наситени мастни киселини, както и обилно количество сол. Консумацията им води до запушване на кръвоносните съдове, което, от своя страна - и до сериозни сърдечно-съдови заболявания.
Малотрайни колбаси
В случай че не знаете, малотрайните колбаси се приготвят от прат или МОМ (машинно обезкостено месо). След като същинското месо се отдели от животното, всичко останало заедно с част от кокалите, а понякога и кожата на животното, се смила в машина до получаването на неприятна на вид и напълно отвратителна на вкус каша. Към нея се добавя много сол и всякакви изкуствени аромати с цел подобряване на вкуса.
За да бъде продуктът по-тежък и съответно по-скъп за крайния потребител, той се пълни с вода, към която пък се добавя нишесте, за да има плътна структура. И това не е всичко. Почти винаги към малотрайните месни продукти се добавя и захар, като един кренвирш може спокойно да съдържа около 15 % захар, което се равнява приблизително на захарта, която приемате, като си похапнете половин вафла. Категорично спрете да предлагате подобни продукти на масата си!
Пакетирани готови салати
Да, много лесно е да не се занимавате да приготвяте сами салатите си, а да си закупите готова Снежанка или пък Руска салата. Тъй като вече говорихме за млечните продукти и палмовото масло, ще добавим и факта, че в една готова салата Снежанка, вероятно единственото "истинско" нещо са краставиците.
Биосалати
Потребителите, които се плашат от нитрати и пестициди, се насочват масово към закупуването на биосалати. Проучванията обаче сочат, че този вид салати често са обект на всякакви бактерии заради използването на естествена тор за отглеждането им, както и поливането им със замърсени води. Всъщност измиването на биосалатите и като цяло накисването на салатите трябва да е много по-старателно от това на обикновените салати.
Коментари