Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Какво да сложим на масата на Сирни Заговезни?

Какво да сложим на масата на Сирни Заговезни?

Teodora KrumovaTeodora Krumova
Чирак
6

Съдържание:

Питка за Сирни Заговезни
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.

След края на коледните празници и отрупаните трапези по време на поредицата от именни дни в началото на новата година идва време за подготовката на следващия голям християнски празник - Великден. Тя започва с един важен ритуал, чрез който е добре да се простим със старите си грешки и да започнем на чисто.

В традиционния български календар имаме специално отреден ден за този обред и той носи името Сирни заговезни или Прошка.

Денят на прошка е известен още с вечерните си забавления. Тогава се палят големи огньове във високи местности извън селата, за да се избегне рискът от пожари. И днес момчетата продължават да прескачат огъня за здраве, докато през това време се вият хора.

Баница със сирене

След този ден хората, решили да постят, трябва да изключат от менюто си млечните продукти. Затова на Сирни заговезни се похапват "като за последно". Ястията с месо са забранени. На трапезата на Сирни Заговезни задължително присъстват млечни храни - сирене, кисело мляко, а също, яйца, риба, баница със сирене или праз, обредна пита (с форма на змия), печени ябълки, бяла халва.

Това е последния ден, в който може да се заговява с млечни храни. След това започва Великия пост, който е седем седмици.

Халва

Днес ще ви дадем няколко интересни предложения, с които да зарадвате близките си у дома за този толкова важен празник в българския традиционен календар.

На масата на Сирни Заговезни задължително сложете баница със сирене, пълнени яйца, лаврак на скара, задушена или пържена пъстърва, питка, питка с халва, оризов пудинг, плодове, таратор,

печена тиква

.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest