На 17 януари се отбелязва Антоновден. Имен ден на празника имат Антон, Антония, Антоний, Антонела, Андон, Тотко, Доньо, Дона, Тони, Тоца и др.
Според някои народни поверия Свети Антоний е близнак на Свети Атанас. В различните легенди двамата братя се определят като ковачи, повелители на огъня, закрилници на бедните и болните.
В някои краища на страната се смята, че на Антоновден болестите се събират, за да тръгнат по хората. Ето защо и ястията, които се приготвят на празника, са за здраве на млади и стари.
Едно старо поверие гласи, че на трапезата на Антоновден не се слагат ястия с боб или блюда с царевица, за да не боледуват децата от шарка.
Свинско също не се хапва, за да не се „разгневят“ болестите.
Според народните обичаи на някои места на 17 януари не се палят свещи и лампи, за да не тръгнат болестите след светлината из къщата.
В същото време на този ден домакините замесват и раздават хляб или пита с мед за здраве и благополучие през цялата година. В някои места хлябът е с маджун или петмез. Вярва се, че сладкият хляб ще държи болестите далеч.
В чест на Свети Антоний и Свети Атанас се приготвят блюда. Народът смята се, че така светците ще пазят хората от чума и други страшни заболявания.
Както споменахме, традиционна за трапезата на Антоновден е домашната питка с мед. Ето и как се приготвя тя:
Питка за Антоновден
Необходими продукти: 500 г кисело мляко, 800 г пшенично брашно, 1 с.л. бакпулвер, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щ. лимонтузу, 1 ч.л. сол, мед за намазване
Начин на приготвяне: Брашното се пресява три пъти и в него се оформя кладенче, където се поставят и останалите съставки (без меда). Всичко се обърква и се омесва тесто за питка.
Оформя се питка и се разполага в намаслена овална тава, след което се изпича в загрята на 190 °C фурна до златисто. След изваждане от фурната питката са Антоновден се намазва с мед. От нея се раздава за здраве и благополучие.
Други традиционни храни за Антоновден са:
Коментари