Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Какво да сложим на трапезата за Антоновден

Какво да сложим на трапезата за Антоновден

редакция:
Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Какво да сложим на трапезата за Антоновден?
Снимка: Ваня Георгиева
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.

На 17 януари се отбелязва Антоновден. Имен ден на празника имат Антон, Антония, Антоний, Антонела, Андон, Тотко, Доньо, Дона, Тони, Тоца и др.

Според някои народни поверия Свети Антоний е близнак на Свети Атанас. В различните легенди двамата братя се определят като ковачи, повелители на огъня, закрилници на бедните и болните.

В някои краища на страната се смята, че на Антоновден болестите се събират, за да тръгнат по хората. Ето защо и ястията, които се приготвят на празника, са за здраве на млади и стари.

Едно старо поверие гласи, че на трапезата на Антоновден не се слагат ястия с боб или блюда с царевица, за да не боледуват децата от шарка.

Свинско също не се хапва, за да не се „разгневят“ болестите.

Според народните обичаи на някои места на 17 януари не се палят свещи и лампи, за да не тръгнат болестите след светлината из къщата.

Пълнена кокошка за Антоновден

В същото време на този ден домакините замесват и раздават хляб или пита с мед за здраве и благополучие през цялата година. В някои места хлябът е с маджун или петмез. Вярва се, че сладкият хляб ще държи болестите далеч.

В чест на Свети Антоний и Свети Атанас се приготвят блюда. Народът смята се, че така светците ще пазят хората от чума и други страшни заболявания.

Както споменахме, традиционна за трапезата на Антоновден е домашната питка с мед. Ето и как се приготвя тя:

Питка за Антоновден

Питка за Антоновден

Необходими продукти: 500 г кисело мляко, 800 г пшенично брашно, 1 с.л. бакпулвер, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щ. лимонтузу, 1 ч.л. сол, мед за намазване

Начин на приготвяне: Брашното се пресява три пъти и в него се оформя кладенче, където се поставят и останалите съставки (без меда). Всичко се обърква и се омесва тесто за питка.

Оформя се питка и се разполага в намаслена овална тава, след което се изпича в загрята на 190 °C фурна до златисто. След изваждане от фурната питката са Антоновден се намазва с мед. От нея се раздава за здраве и благополучие.

Други традиционни храни за Антоновден са:

- пълнена кокошка с булгур;

- пълнено пиле с кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest