Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Архангелова Задушница е - какво да сложим на трапезата?

Архангелова Задушница е - какво да сложим на трапезата?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Архангелова Задушница е - какво да сложим на трапезата?
Снимка: Мария Симова

На днешния ден – 5 ноември християнският свят отбелязва Архангелова Задушница, явяваща се една от трите най-важни Задушници, които Църквата почита. Тя е известна и като Рангелова Задушница.

Характерно за нея е, че се пада винаги в съботата преди празника Архангеловден.

Обичаите, които се изпълняват на днешния ден, са като при другите Задушници и са с цел да се почете паметта на покойните ни близки. Миряните почистват гробовете на хората, които са загубили, поднасят цвят, прекадяват с тамян, преливат с вино и палят свещи.

По стар обичай и на Архангелова Задушница християните правят и трапеза в памет на своите покойни роднини. На масата се слагат седем различни блюда, като е важно в менюто да има ястия, които починалият човек е обичал.

Архангелова Задушница

На Архангелова Задушница близките на покойника правят и подавка с цел да се опростят греховете на мъртвия и душата му да намери покой. От подавката за Задушница се раздава както на близки у дома, така и на непознати хора на гробищата.

Храната на подавката трябва да включва задължително вино, жито за Задушница и пита за Задушница, като хлябът може да е както постен, така и със сирене (в различните краища на България е прието различно).

Могат да се добавят плодове, бисквити, вафли, дребни сладки, агнешко месо или някакви храни според личния избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest