Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пет мита за храните, на които да спрете да вярвате

Пет мита за храните, на които да спрете да вярвате

Yana G.Yana G.
Готвач
100
Прясно Мляко
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.

Плодове, зеленчуци, нискомаслени храни - все полезни и здравословни неща. Но дали в действителност това е точно така? Ето някои митове за храните, които не отговарят точно на истината.

1. Консумирайте обезмаслено мляко - за него се твърди, че е по-здравословно. Това твърдение не е много правилно според последните научни проучвания. Оказва се, че пълномасленото мляко не увеличава риска от сърдечни проблеми, нито риска от затлъстяване.

2. Намалете консумацията на картофи - всъщност богатите на скорбяла картофи са и богати на витамин С. Освен това съдържат и голямо количество фибри. А консумацията на варени картофи, но без сол и мазнина, е подходяща и при спазването на диета. Освен засищащи, те са и много полезни.

3. Избягвайте храни, богати на глутен - много източници ни съветват да премахнем глутена от здравословното си меню. Всъщност се оказва, че избягването на глутена може да доведе до недостиг на витамини и минерали.

4. Полезното суши - твърди се, че сушито, което е приготвено от сурова риба, ориз и различни водорасли, е изключително здравословна храна. Но самият факт, че приемаме сурова риба, означава, че организмът много по-бавно успява да преработи тези продукти. Най-често сушито е поднесено с различни сосове с високо съдържание на захар и натрий /соев сос/, а това само по себе си може да доведе до скок на кръвната захар.

Пет мита за храните, на които да спрете да вярвате

5. Ползите от плодовите напитки - Като изключим прясно изцеденият сок /така нареченият фреш/, всички останали сокове със свежи имена не влизат в графата полезни. Повечето "натурални" сокове съдържат много високо количество ароматизатори, оцветители и добавена захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest