Плодове, зеленчуци, нискомаслени храни - все полезни и здравословни неща. Но дали в действителност това е точно така? Ето някои митове за храните, които не отговарят точно на истината.
1. Консумирайте обезмаслено мляко - за него се твърди, че е по-здравословно. Това твърдение не е много правилно според последните научни проучвания. Оказва се, че пълномасленото мляко не увеличава риска от сърдечни проблеми, нито риска от затлъстяване.
2. Намалете консумацията на картофи - всъщност богатите на скорбяла картофи са и богати на витамин С. Освен това съдържат и голямо количество фибри. А консумацията на варени картофи, но без сол и мазнина, е подходяща и при спазването на диета. Освен засищащи, те са и много полезни.
3. Избягвайте храни, богати на глутен - много източници ни съветват да премахнем глутена от здравословното си меню. Всъщност се оказва, че избягването на глутена може да доведе до недостиг на витамини и минерали.
4. Полезното суши - твърди се, че сушито, което е приготвено от сурова риба, ориз и различни водорасли, е изключително здравословна храна. Но самият факт, че приемаме сурова риба, означава, че организмът много по-бавно успява да преработи тези продукти. Най-често сушито е поднесено с различни сосове с високо съдържание на захар и натрий /соев сос/, а това само по себе си може да доведе до скок на кръвната захар.
5. Ползите от плодовите напитки - Като изключим прясно изцеденият сок /така нареченият фреш/, всички останали сокове със свежи имена не влизат в графата полезни. Повечето "натурални" сокове съдържат много високо количество ароматизатори, оцветители и добавена захар.
Коментари