Споменавайки за сач, първото, за което повечето домакини се сещат са катми. Всъщност те стават най-вкусни приготвени именно в него, но сачът изобщо не е с толкова ограничени възможности. Можете да си направите всичко в него – с различни видове месo, с много зеленчуци, по-диетично или по-мазно, както ви харесва.
Хубавото при сача е, че всичко приготвено в него става съвсем леко хрупкаво, но все пак готово. Разбира се, говорим за зеленчуците – месата трябва напълно да се сготвят. А зеленчуците, които използваме са толкова много и всички тях можем да обединим по различни начини и да си направим специалитети на сач.
Първото, което ще ви предложим е рецепта, която включва няколко вида зеленчуци и която вероятно ще ви се стори странна заради предварителната термична обработка на някои от продуктите. На вкус обаче става страхотно. Ето и какво ви е нужно и как да си ги приготвите:
Зеленчуци на сач
Необходими продукти: 3 тиквички, 3 моркова, 4 бр пипер, зелен лук 2 стръка, 1 стрък зелен чесън, черен пипер, риган, сол, 200 г картофи, магданоз, зехтин.
Начин на приготвяне: Нарязвате тиквичките и морковите на едри кубчета и им слагате сол, черен пипер, малко риган и 4 с.л зехтин. Оставете ги да постоят поне 30 – 40 минути. Сварявате картофите почти до готовност. Следва да нарежете пипера също на по-едри парчета. Бялата част на зеленият лук и зеленият чесън се нарязва на ситно, а листата им на по-едри парчета.
Картофите след като се ги подварили, нарязваме на кубчета – по-големи от тези за мусака. Идва ред на същинското готвене – загрявате добре сача и слагате зехтин. Добавяте тиквичките и морковите, заедно с чушките – да се запекат хубаво.
След това слагате лука и чесъна, после и картофите. Разбърквате енергично и слагате още риган и черен пипер – внимавайте със солта, тъй като част от зеленчуците престояха със сол. Слагате 200 г топла вода с разтворен в нея зеленчуков бульон. След като картофите и тиквичките са омекнали, отдръпвате и поръсвате с магданоз. Ако обичате може най-отгоре да сложите и кашкавал.
Следващата рецепта включва и няколко домата, много подходяща за пролетния сезон, който съвсем скоро официално ще настъпи. Ето какво е нужно, за да си го приготвим у дома:
Зеленчуци на сач II вид
Необходими продукти: 3 бр пиперки, 200 г гъби, броколи, 1 глава лук, 150 г грах, 150 г царевица, 2 бр домати, черен пипер, босилек, сол, чубрица, зехтин.
Начин на приготвяне: Нарязвате пипера на шайби, доматите и лука също. Гъбите се режат по същия начин – заедно с пънчетата. Първо загрявате сача и слагате лук, след него, сложете гъбите и пипера. Разбърквайте няколко пъти, слагате предварително сварените броколи, грах и царевица. Оставяте така няколко минути, след което добавяте шайбите домати и подправяте с миризмите.
Доливате бульон – може зеленчуков, гъбен, пилешки, около 200 – 250 мл. Оставяте да покъкри – ястието е готово, когато доматите променят цвета си и бульона се поизпари. Ако държите да са само зеленчуци, оставете го така, но ако сте готови да експериментирате, добавете лъжица настърган пармезан или кашкавал.
Коментари