Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Зеленчукови специалитети на сач

Зеленчукови специалитети на сач

Зеленчуков сач

Споменавайки за сач, първото, за което повечето домакини се сещат са катми. Всъщност те стават най-вкусни приготвени именно в него, но сачът изобщо не е с толкова ограничени възможности. Можете да си направите всичко в него – с различни видове месo, с много зеленчуци, по-диетично или по-мазно, както ви харесва.

Хубавото при сача е, че всичко приготвено в него става съвсем леко хрупкаво, но все пак готово. Разбира се, говорим за зеленчуците – месата трябва напълно да се сготвят. А зеленчуците, които използваме са толкова много и всички тях можем да обединим по различни начини и да си направим специалитети на сач.

Първото, което ще ви предложим е рецепта, която включва няколко вида зеленчуци и която вероятно ще ви се стори странна заради предварителната термична обработка на някои от продуктите. На вкус обаче става страхотно. Ето и какво ви е нужно и как да си ги приготвите:

Печени зеленчуци

Зеленчуци на сач

Необходими продукти: 3 тиквички, 3 моркова, 4 бр пипер, зелен лук 2 стръка, 1 стрък зелен чесън, черен пипер, риган, сол, 200 г картофи, магданоз, зехтин.

Начин на приготвяне: Нарязвате тиквичките и морковите на едри кубчета и им слагате сол, черен пипер, малко риган и 4 с.л зехтин. Оставете ги да постоят поне 30 – 40 минути. Сварявате картофите почти до готовност. Следва да нарежете пипера също на по-едри парчета. Бялата част на зеленият лук и зеленият чесън се нарязва на ситно, а листата им на по-едри парчета.

Картофите след като се ги подварили, нарязваме на кубчета – по-големи от тези за мусака. Идва ред на същинското готвене – загрявате добре сача и слагате зехтин. Добавяте тиквичките и морковите, заедно с чушките – да се запекат хубаво.

След това слагате лука и чесъна, после и картофите. Разбърквате енергично и слагате още риган и черен пипер – внимавайте със солта, тъй като част от зеленчуците престояха със сол. Слагате 200 г топла вода с разтворен в нея зеленчуков бульон. След като картофите и тиквичките са омекнали, отдръпвате и поръсвате с магданоз. Ако обичате може най-отгоре да сложите и кашкавал.

Следващата рецепта включва и няколко домата, много подходяща за пролетния сезон, който съвсем скоро официално ще настъпи. Ето какво е нужно, за да си го приготвим у дома:

Сач със зеленчуци

Зеленчуци на сач II вид

Необходими продукти: 3 бр пиперки, 200 г гъби, броколи, 1 глава лук, 150 г грах, 150 г царевица, 2 бр домати, черен пипер, босилек, сол, чубрица, зехтин.

Начин на приготвяне: Нарязвате пипера на шайби, доматите и лука също. Гъбите се режат по същия начин – заедно с пънчетата. Първо загрявате сача и слагате лук, след него, сложете гъбите и пипера. Разбърквайте няколко пъти, слагате предварително сварените броколи, грах и царевица. Оставяте така няколко минути, след което добавяте шайбите домати и подправяте с миризмите.

Доливате бульон – може зеленчуков, гъбен, пилешки, около 200 – 250 мл. Оставяте да покъкри – ястието е готово, когато доматите променят цвета си и бульона се поизпари. Ако държите да са само зеленчуци, оставете го така, но ако сте готови да експериментирате, добавете лъжица настърган пармезан или кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
56
46
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен