Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си приготвим катми на сач

Как да си приготвим катми на сач

Катми на сач

Като че ли забравихме „простичките” български гозбички, които обаче са уникално вкусни и едва ли изобщо могат да се сравнят с каквито и да било други специалитети. Така например катмите са позабравени и ако изобщо се заговори за тях, обикновено се споменава колко са вкусни и пухкави и със сирене, със сладко, обаче от тях се пълнее.

Тук няма да си разваляме удоволствието от катмите с разговор за килограми и да се върнем към същината. Можем да си ги приготвим по всякакъв начин – рецептите за катми включват кисело или прясно мляко, мая или сода, яйца или без тях. Изобщо рецептите са много, но можете да си ги направите и по най-обикновения начин само с вода, брашно и мая.

До тук добре, но идва ред да решим как ще ги направим – на тиган или на сач. Безспорно приготвените на сач катми са по-вкусни от останалите. Всъщност това е автентичният начин за направата им. Все по-рядко се приготвят по този начин, но само така стават най-вкусни, а именно – дебели, пухкави и на много шуплички.

Ние ще ви предложим една рецепта за катми на сач, като преди това трябва да отбележим, кое е най-важното за тях. Катмите трябва да се оставят да втасат задължително на топло, ако смятате веднага да ги приготвяте. Ще забележите, че сместа става с все повече шупли.

Катми

Гъстотата на самата смес трябва да бъде като гъстота на боза – ако е по-рядко добавете брашно, ако е гъсто – вода или мляко.

За самия сач е важно да се подчертае, че преди да започнете да ги правите, трябва хубаво да го загреете. Намажете плочата с парче сланина, масло или с олио. След като вече сачът е достатъчно топъл сложете черпак със сместа върху него – не спестявайте сместа, трябва да станат пухкави.

В някои краища на България смятат, че истински майсторски направените катми трябва да имат много дупки. След като се изпече едната страна, обърнете катмата и намажете вече готовата страна с парче масло. Когато извадите изпечената катма, намажете с масло и от другата страна.

Катми на тиган

Това в общи линии е най-основното и важното за приготвянето на вкусни и меки катми на сач. Ето сега и обещаната рецепта:

Катми на сач

Необходими продукти: 1 л прясно мляко, 1 кубче мая + 1 щипка захар, 1 ½ - 2 ч.ч брашно (може да се наложи да сложите и повече), 3 яйца + 1 жълтък (по желание), 1 ч.л сол, масло

Начин на приготвяне: Сложете маята в чаша с малко топла вода и щипката захар, оставете я да шупне. В купа счупете трите яйца, добавете млякото и разбъркайте. Следва постепенно да изсипвате брашното докато стане гъста смес. Добавяте солта и отново разбъркват, после слагате маята.

Сместа е готова да си „почине” – втасва за около час. Сега идва и същинската част – загрявате хубаво сача. В някои краища мажат сача с жълтък, без мазнина. Плочата се намазва преди всяка катма. Ако не ви допада намажете обилно с масло и започнете да ги печете. След това си ги хапнете със солени добавки или сладки – както ви е вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest