Основната разлика между палачинки и катмите е, че в катмите се слага задължително мая, а в палачинките малко сода бикарбонат.
Най-вкусни стават катмите, които са приготвени на сач. Сачът трябва да е предварително загрят, намазан с масло. Вече има и електрически, което не го прави толкова невъзможна и неосъществима задача.
Дебелината на катмата няма особено значение, прави се по избор на домакина. Време е да я обръщате, тогава, когато стане на дупчици от горната страна.
Катмите са идеални и за закуска и за поднасяне на десерт след вечерята. Ето и нашата рецепта за:
Катми
Необходими продукти: 200г брашно, 2 ч.ч топла вода, мая около 15 г, 1 к.л сол, 3 ч.л захар, с.л олио, маргарин или масло.
Начин на приготвяне: Сложете маята да се разтвори в половин чаена чаша топла вода и ч.л захар. След като се разтвори (маята „шупне”), добавете разбърканите отделно брашно, 1 ч.ч вода, солта и останалата захар, разбъркайте добре и добавете 1с.л олио.
Трябва да престои около половин час, след което добавяте останалата вода и разбърквате. Сместа има много мехурчета и трябва да е много гъста (като боза). След което пристъпвате към загряването и намазняването на сача.
Веднага след като извадите катмата трябва хубаво да я намажете с масло или маргарин, за да стане мекичка. Можете да използвате различни видове плънка - сладка или солена.
Ако сте решили да правите всичките катми сладки, към сместа може да добавите ванилия, за да станат по-ароматни или някаква друга есенция по избор.
Можете да използвате прясно мляко и яйца – така стават дори по-вкусни. Необходим ви е литър мляко и 4 броя яйца, маята е около 50 грама, а брашното 4 – 5 ч.ч.
Сместа се прави по аналогичен начин (първо смествате разбитите яйца с млякото и брашното, след което добавяте втасалата мая).
Най-добре е, когато използвате мая, да бъде кубче, а не суха.
Коментари
От редактора: В интернет пространството писането само с главни букви се приема за викане, крещене!