За да няма бучки в тестото за палачинките, трябва да изсипвате брашното на малки порции, като непрекъснато го разбърквате. Дори да го бъркате с миксер, ако го изсипете накуп, ще останат бучки.
Ако тестото се е получило прекалено гъсто, разредете го с вода, по възможност минерална. Избягвайте разреждането на сместа с прясно мляко.
Не слагайте много захар в тестото, защото палачинките ще се залепват за тигана. По-добре добавете повече захар в плънката за палачинките.
Най-добре е да използвате за пърженето на палачинки специален тиган, предназначен за тази цел. Ако обаче не разполагате с такъв, трябва да изберете тиган, който е чугунен или просто по-плътен.
Преди да нагреете тигана, поръсете го с една супена лъжица сол, а след това го намажете с малко свинска мас или с парченце сланина. Това ще предпази палачинките от залепване.
За да изпечете перфектните палачинки, нагорещете тигана и го намажете с олио или сланина. Ако използвате олио, потопете в него парче срязан обелен картоф, набоден на вилица, и с него равномерно намажете тигана.
Върху намазания с мазнина тиган излейте с черпак тесто и наклонете на всички страни тигана, за да може тестото да се разлее и палачинката да стане кръгла.
Върнете тигана на котлона и пържете палачинката около половин или една минута, взависимост от функционалността на готварската ви печка.
С помощта на специална лопатка за палачинки обърнете палачинката или, ако можете, я обърнете във въздуха. Пържете още няколко секунди.
Ако изливате малко тесто в тигана, защото искате палачинките ви да се получат възможно най-тънки, наклонете тигана вертикално и тогава палачинката няма да се скъса при обръщането.
Ако и вие сте любител на палачинките, препоръчваме да опитате някоя от тези рецепти, а именно:
- или вкусни протеинови палачинки;
Коментари