Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на френските палачинки

Тайната на френските палачинки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Френска палачинка
Хубав тиган за палачинки - 26 см
Качество без компромис:
Хубав тиган за палачинки - 26 см
27.00 лв.

Палачинките са разпространени по целия свят. В различните култури те имат различни и особени специфики. Франция е гастронoмичен еталон в това отношение. Там палачинките се предлагат най-вече сладки и фини като дантела.

А какъв по-подходящ момент да обърнем внимание на тънкостите при приготвяне на палачинки, ако не днес, когато светът отбелязва Световния ден на френската палачинката или така наречените креп палачинки.

При приготвянето на френските палачинки първият важен момент е приготвянето на тестото за креповете. Френските майстори залагат на тази традиционна рецепта:

Тесто за палачинки

Тесто за френски палачинки

Необходими продукти: 3 яйца, 180 г брашно, 50 г масло, 500 мл прясно мляко, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, олио

Начин на приготвяне: В миксера последователно се разбиват яйцата, половината от прясното мляко, маслото, щипка сол, половината брашно. След получаване на хомогенна смес се добавя и останалото брашно. Ако гъстотата на тестото е твърде голяма, се разрежда с останалото мляко или част от него, докато се получи необходимата гъстота. Палачинките се пържат в тиган, леко намазнен с олио.

Звучи лесно и приятно за изпълнение. Това е така, само ако знаете кулинарните тънкости, които използват французите. На първо място, палачинките могат да се направят както с мляко, така и с вода. Когато се използва мляко, те стават по-еластични и сочни, докато с вода стават по-жилави.

Още преди да се заемете с приготвяне на тестото, пресейте брашното. Това максимално го насища с въздух, който ще направи тестото леко и пухкаво.

Френски палачинки

Задължително, когато смесвате млякото и яйцата, те трябва да са със стайна температура. Добре е млякото леко да се затопли, а яйцата да се извадят от хладилника предварително.

При приготвянето на тестото първо се смесват течните съставки - млякото и разбитите със захар и сол яйца. Чак след това се добавя предварително пресятото брашно при постоянно бъркане, за да не остават бучки. Получената консистенция трябва да е като на течна пълномаслена сметана.

Перфектната палачинка има златист цвят, тънка е, с апетитни хрупкави краища. Прибавяйки мазнина в тестото, няма да ви се налага непрекъснато да намазнявате тигана.

Една от тайните на тънките френски палачинки е преди пържене тиганът да бъде намазан с малко краве масло. Количеството трябва да е наистина минимално, като е най-добре да се нанася с готварска четка.

Дебелината и нежността на палачинките се регулира от количеството тесто, което ще налеете в тигана. То се налива с лъжица в центъра на тигана, след което се разпределя равномерно с въртеливи наклони настрани.

Креп Сюзет са палачинките емблема на френска кухня

Палачинките се обръщат, когато са все още златисти. Това става с тънка дървена лопатка – тя няма да скъса палачинката или да повреди покритието на тигана.

Готовите палачинки се нареждат една върху друга, като всяка една се намазва отгоре с краве масло. Пълнежът може да е разнороден. Във Франция залагат на нежния и сладък пълнеж. Там похапват палачинките с плодове със сметана, ябълки с канела, банани с карамел, различи сладка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest