Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайната на френските багети и кексчета

Тайната на френските багети и кексчета

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Френски печива

Една от най-големите гордости на французите, е тяхната кухня. Тя е възникнала през Средновековието, като до ден днешен еволюира, в продължение на векове на социални и политически промени.

Най-голям принос за формирането на френската кухня такава, каквато я познаваме днес, имат френските майстори-готвачи. Съставките варират според региона и сезона. Практика във френската кухня е регионално възникнали ястия да придобиват национален характер. Главна характеристика е "интимната връзка" между храната и виното.

Първото нещо, за което се сеща човек, когато стане въпрос за френска кухня, е сиренето. То се използва главно като съставка за сосове, но може да бъде добавяно и към десерти. Има четири вида сирене: прясно, отлежало, с плесен и твърдо. Най-често се предлага заедно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.

Френски сирена

Всеки, който е бил във Франция пък неизменно свързва с месната кулинария вкусния хляб - багети и ароматните кексчета.

Класически френски хляб

Необходими продукти: 680 гр. брашно, 2 ч.л. сол, 7 гр. суха мая за хляб, 460 мл. хладка вода

Начин на приготвяне: Изброените продукти се омесват добре в голяма купа, докато се получи тесто. То ще бъде неравно. Оставя се да престои около 5 минути непокрито. След това се меси още 3 минути и при необходимост му се добавя още брашно. Полученото тесто трябва да е еластично, меко, но не лепкаво. Оформя се на топка и се поставя в леко намаслена купа.

Купата се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилник за една нощ. На следващия ден тестото се вади от хладилника и се оформя на багети. Количеството тесто за една багета трябва да е съобразено с размерите на тавата, в която ще се пече. За една средна багета – 38 см, е необходимо около 280 грама от тестото. Ако ще се изпече цялото количество тесто, то се разделя на 4 равни части.

При разделянето не трябва да се притиска силно, за да се запази възможно повече въздух в тестото. Четирите части се оформят поотделно. Парчето тесто се оформя във формата на правоъгълник, като леко се притиска с длани. От единия край се завива по дължина и завитото крайче леко се притиска към основата, така че да се залепи.

Багети

Продължава да се навива по същия начин, като след всяко завъртане получилият се край се притиска към основата на тестото. Когато се стигне до другия край на правоъгълника, цялото тесто се притиска с пръсти, така че да се залепи.

Оставя се за 5-10 минути преди да се оформи финално на багета. Това става, като започва да се завърта с дланите на двете ръце в посока напред-назад, като едновременно с въртеливите движения ръцете се придвижват с много лек натиск от средата към краищата на багетата. Процедурата се повтаря няколко пъти, докато се достигне желаната дължина и тестото се изравни.

Така оформените багети се поставят върху набрашнена кърпа, като от кърпата се оформят бордове, за да се запази формата на хляба, докато втасва. Оставят се за около 1 час и 30 минути, докато втасат или докато почти удвоят обема си.

Вече втасали багетите се пренасят внимателно в тава, върху която са поръсени царевичен грис, пълнозърнесто брашо или трици. Преди печенето багетите се срязват на повърхността на няколко места с остър нож.

Багетите се пекат на 230°C в предварително нагрятата фурна. Във фурната може да се постави купичка с гореща вода или няколко кубчета лед. Времето за печене е 12 мин. За да се допекат, тавата може да се обърне на 180 градуса за още 20-25 минути.

Френски мъфини

Класически френски кексчета

За 12 кексчета

Необходими продукти: 165 гр. пудра захар, 65 гр. брашно, 60 гр. бадеми на прах, 5 гр. бакпулвер, 15 гр. мед ( 1 с. л.), 6 белтъка, 90 гр. препечено масло

Начин на приготвяне: Маслото се разтапя на лек огън, като се бърка непрекъснато. Когато се препече и придобие златистокафяв цвят, котлонът се изключва и се оставя настрани.

Захарта, брашното, смлените бадеми, бакпулверът и медът се смесват в купа и им се добавят белтъците. Разбъркват се добре, след което им се добавя и разтопеното масло. Преди да изсипете съдържанието във формата, можете да добавите парченца сухи плодове (по желание).

Кексчетата се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути. Когато започнат да се зачервятат, значи са готови. След като са готови и изстинат, се поръсват с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest