Думата омлет най-вероятно ви напомня за бързо и лесно ястие, което приготвяте, когато не сте сготвили нищо сериозно. Френският омлет обаче е доста по-изискан и без проблем може да ви извади от ситуация дори и пред гости.
Ако знаете тънкостите за приготвянето му, никой няма да каже, че сте забъркали набързо няколко яйца, а напротив - всеки ще ви моли да издадете тайната за приготвянето му.
Ето и как да се справите без проблеми и притеснения и да приготвите перфектен класически френски омлет.
На първо място по важност е тиганът - трябва да изберете такъв с незалепващо покритие, така че да извадите омлета си с перфектна форма, а не залепнал, разкъсан и на трохи. За приготвянето на класически френски омлет са ви необходими три яйца, сол, масло и черен пипер. По свой вкус, преди да започне навиването на рулото, всеки може да сложи подправки или добавки - каквито желае - тук подходящи са кашкавал, сирене, колбас, гъби, маслини, босилек, магданоз, риган и т.н.
В купа разбивате яйцата заедно със солта и черния пипер. Не използвайте миксер, но се уверете, че яйцата и по-специално белтъците им са перфектно разбити.
Маслото се загрява в тигана и в момента, в който започне да образува пяна, може да добавите яйцата. Внимавайте да не прегорите маслото междувременно. Ако не сте сигурни в бързината си, може да опитате като начинаещи на по-слаб котлон. По оригинална рецепта обаче този омлет се приготвя на силен котлон и с изключителна бързина и ловкост.
В момента, в който сипете яйцата, трябва да започнете да разбърквате сместа с шпатула за около минута или докато забележите, че отдолу вече се получава слой като на палачинка, но отгоре все още има рохка течност. Не бъркайте силно и дълго време, защото тогава ще се насладите на вкусни бъркани яйца, а не на желания френски омлет.
Следващата стъпка е да навиете омлета на руло. Когато видите, че от долната страна яйцата са стегнали, започвате леко да навеждате тигана на една страна, сякаш искате да изсипете омлета, но с шпатула подхващате края, който излиза от тигана, и го обръщате към средата на омлета. Това движение се повтаря още веднъж, така че рулото да стане на три слоя.
За още по-изкушителен вид и аромат, след като сте изпълнили всички изредени стъпки и омлетът ви е готов да бъде прехвърлен в чиния и сервиран на гостите ви, може да го намажете отгоре леко с разтопено масло с билки.
Веднъж овладели техниките за приготвяне на френски омлет, никога повече няма да се притеснявате, че не можете да предложите изискано ястие на вашите неочаквани гости.
Коментари