Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»10 класически френски коледни рецепти

10 класически френски коледни рецепти

10 класически френски коледни рецепти

Дори и да не сте французи е много вероятно да се вдъхновите от френската кухня и да решите да приготвите типични френски ястия за Коледа. Гратините, суфлетата и крехко изпечените меса са чудесен избор за празниците, добавяйки един прекрасен изтънчен щрих на трапезата.

Ето 10 невероятни идеи за френски ястия, с които да изненадате гостите си по време на празничната вечеря:

Патешки и свински терин

Теринът е френски пастет, кръстен на ястието, в което се готви. Това елегантно предястие е направено от петешко, бекон, свинско и ароматни подправки, внимателно наслоени в терин и изпечени на водна баня. За едно добро начало на коледната вечеря нарежете терина на филийки и ги поставете в плато, украсено с корнишони, дижонска горчица и нарязана на филийки багета.

Солена печена гъска с портокалова глазура

В много райони на Франция печената гъска е неразделна част от празничната трапеза. Тя е изключително лесна за приготвяне (няма нужда да се пълни, тъй като ще се пече) и много подходяща за основно ястие за гостите. Просто се уверете, че преди самото печене гъската е постояла достатъчно време в сол, подправки и захар. Глазура от портокал и вино се добавя по-късно, придавайки на това ястие типичен френски вкус.

Класически френски картофи Дафиноа

Картофи Дафиноа

Празниците са идеалното време да отпуснете колана с вкусна кремообразна гарнитура като картофи Дафиноа, която да допълни коледното ястие. Тази френска рецепта вкючва нарязан картоф, кремообразен чеснов сос и топено сирене Gruyère. Картофите Дафиноа се съчетават перфектно с шунка, патешко, гъше или свинско месо, както и зеленчуци като зелен фасул.

Лесно говеждо по бургундски

Тази яхния от говеждо месо приготвена на бавен огън е най-добрия избор за храна, която да ви стопли по време на празниците. Съществуват множество рецепти за говеждо по бургундски като традиционната версия идва с дълъг списък от съставки, но като цяло е много лесна за приготвяне. Комбинацията от говеждо месо, вино, зеленчуци, билки и подправки ще ви накара да се почувствате приятно и уютно по време на празниците.

Ребра със сос Au Jus

Ребрата са прекрасно основно ястие, което да сервирате на коледна вечеря, тъй като са не само вкусни, но и лесни за приготвяне. А ако се сервират с традиционен сос au jus, гостите ви ще се почувстват сякаш наистина са във Франция. След като говеждото се сготви, го оставете настрана, като запазите соковете. Запържете малко ароматни подправки, добавете бульон и течността, която се е отделила при готвенето на ребрата, след което оставете да къкри докато част от течността се изпари. Прецедете соса и сервирайте заедно с месото, нарязано на резени.

Лесно класическо френско спаначено суфле

Изтънченият вид на спаначеното суфле го прави перфектен избор за празничната вечеря, а зеленикавия му цвят върви в тон с Коледната украса. Мисълта за приготвянето на перфектно пухкаво суфле може да ви плаши, но всъщност е по-лесно, отколкото си мислите. Само не забравяйте внимателно да смесите белтъците с тестото, като запазите въздушните мехурчета непокътнати.

Горещ шоколад

Горещ шоколад

Завършете празничното си тържество с домашно приготвен горещ шоколад. Направена с разтопен шоколад, горещо мляко и разбита сметана, тази напитка със сигурност не е като обикновения горещ шоколад. Независимо дали вашата празнична традиция включва игра в снега, украса на елхата или гушкане край огъня, димящите чаши френски горещ шоколад ще добавят специален щрих към празника ви.

Шоколадова торта Búche de Noël

За пръв път приготвена в края на 1800 г. от френски сладкар, тортата Búche de Noël се е превърнала в популярна празнична традиция. Тортата се наслоява с маслен крем и се оформя под формата на цепеница преди да се украси. Обикновено към украсата се добавят и очарователните сладки тип целувки, но под формата на гъби.

Класически френски захаросани кестени

Захаросаните кестени са любимо празнично удоволствие във Франция, което пълни цялата къща със сладък аромат. И въпреки че приготвянето на захаросани кестени отнема няколко дни, по-голямата част от това време е заето в накисването им и не изисква много практически работа. Когато са готови, поставете всеки кестен в мини хартиена чашка и ги подредете в чиния на празничната маса.

Френски бадемови макарони

Отпразнувайте празничния сезон с нещо френско и сладко като например бадемов макарон. Тук не говорим за ярко оцветените сладки наподобяващи мини сандвичи с вкусни пълнежи. Бадемовият макарон е по-скромна бисквита, която се прави по-лесно и изисква само няколко съставки. Резултатът обаче е неустоимо лакомство, което е хрупкаво отвън и по-меко отвътре, идеално за коледната трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest