Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подправки за коледни сладки

Подправки за коледни сладки

Коледни сладки с кардамон и канела

Когато наближат коледните и новогодишните празници във въздуха неизменно започва да се носи уханието на канела. Тя се добавя както в традиционните коледни сладки и коледни сладкиши, така и в ароматното греяно вино, без което не можем да се сгреем зимно време.

Да, няма нищо по-приятно от това навсякъде да ухае на канела, но дали е само тя необходимата подправка за приготвянето на коледните ни сладки? Не, тя може да е кралицата сред коледните подправки, но това съвсем не означава, че към нея не можете да добавите и други аромати. Дори е почти задължително.

Когато сте решили да запретнете ръкави и да започнете за приготвяте коледни сладки, то освен продукти като канела, яйца, захар, брашно и масло, ще са ви необходими и други добавки. Така например не можете да приготвите любимите си коледни меденки без наличието на мед в тях или пък джинджифиловите сладки, без да разполагате с джинджифил.

Всъщност рецептите за коледни сладки са безброй и могат да варират от споменатите меденки до курабийки или сладки от маслено тесто. Много често се оказва, че тамън когато сте избрали някоя конкретна рецепта установявате, че ви липсват голяма част от коледните подправки, които тя изисква. Повечето от нас бързо губят интерес, защото зимно време не е особено приятно посред никое време да пазарувате, било то и от най-близкия квартален магазин.

Коледни подправки

Ето защо тук ще ви покажем кои са най-популярните подправки за коледни сладки, с които е добре да разполагате преди да се захванете да избирате рецепти. Освен това е много удачно да си направите свой собствен коледен микс, в който смесите всички зимни аромати накуп и ги използвате за най-разнообразни коледни сладки. Приготвеният микс може да се съхранява дълго време ако е опакован добре и да ви послужи и следващата Коледа.

Освен канела, за типично коледни подправки се сочат карамфил, бахар, джинджифил, звезден анасон, кардамон, индийско орехче и кориандър. Добре е да разполагате с всички тях, когато настъпи момента, в който да се захванете с коледните сладки. Така ще се чувствате винаги подготвени и ще можете да имате пълна свобода на действие.

Както казахме и преди това, можете и сами да си направите коледен микс от подправки. Освен споменатите вече подправки можете да добавите и бял пипер или да замените звездния анасон с резене (семена). Добавяйте нови аромати, ако те ви допадат или изпускайте някои, ако не са ви по вкуса. Но след като говорим за микс е добре той да се състои от поне 5- 6 аромата, като естествено не забравяте и канелата.

След като сте подбрали предпочитаните от вас коледни подправки е важно да имате предвид, че те трябва да са в цялостната си форма и едва след това да се смелят с кафемелачка. Изключение прави единствено индийското орехче, което е добре да се настърже. След като сте приготвили коледния микс просто го пресипете в стъклен буркан за добро съхранение и го използвайте като добавка към всякакви коледни меденки, мъфини, джинджифилови човечета и т.н.

Коледни сладки

Ще ви подсетим също така, че много рецепти за коледни сладки включват в състава си и изсушени портокалови, лимонови или мандаринови корички, които можете също да си направите предварително и то сами. Купувайте само екологично чисти цитруси, каквито вече се предлагат по магазините. Нека Коледа освен вкусна, да бъде и здравословна! Нека е благословена вашата коледна трапеза!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest