Коледа е контраста между белите улици и сгушените топли сърца, съчетанието на прилежно украсената елха и страхотните вкусове и аромати, подсилващи още повече коледния дух. Най-хубавото време в годината, когато хората стават по-различни, по-добри, по-усмихнати. Какво може да ни подскаже за Коледа? Кой е коледният аромат?
Да си представим, че снегът липсва, не ни е останало време да украсим дома си, подаръците ще ги вземете в последния момент. Единственото, което остава да ни напомня за духа на Коледа са ароматните подправки. Нима можем да преминем през този празник без мирис на канела или аромат на ванилия? Ето и кои са най-често използваните аромати покрай Коледа:
1. Канела – вече споменахме, че без мириса й, Коледа няма да е същата, използва се за направа на коледни сладки, които могат да бъдат в най-различни форми, освен това много подходяща за тиквеник. Можете също да я добавите и към греяно вино.
2. Ванилия – много лек и приканващ е ароматът на ванилия. Подходяща е за всякакви сладкиши, но не бива да се прекалява с нея, защото може да превземе вкуса.
3. Портокалови и лимонени кори – може би това е миризмата, която най-силно ни убеждава, че Коледа е дошла. Обикновено се приготвят в домашни условия като първо кората се нарязва на малки кубчета и се вари в захарен сироп. Добавят се към най-различни сладкиши. Придават интересна цитрусова свежест на кейковете.
4. Карамфил – също много характерна подправка за празника, но с нея трябва да сте особено внимателни. Карамфилът има твърде силен и наситен аромат и трябва да добавите съвсем малко, за да допълните вкуса на сладкиша или греяното вино. Подходяща подправка за меденки.
5. Кокосови стърготини – посипани върху кафявите меденки, придават истински коледен завършек. Подходящи са за използване и в самото тесто на различни сладкиши.
6. Есенции – за Коледа най-добре звучат бадемова, ромова и лимонова есенция. Добавете в сладкишите или меденките, но използвайте само няколко капки, защото в противен случай вече ще свързвате Коледа само с определен аромат.
7. Джинджифил - макар и не масово използван у нас, джинджифилът е с уникален аромат и една от задължителните апетитни миризми, които очароват сетивата ни по време на печенето на коледни сладки.
Тези са най-характерните миризми, които винаги ни напомнят за Коледа. Не забравяйте, че ако правите някакъв сладкиш и сте решили да ги използвате, трябва да сте умерени в количеството. Освен това не слагайте от всички миризми в един коледен кейк – направете меденки, тиквеник, кексове и съчетайте ароматите.
Коментари