Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Каква беше коледната трапеза в различните европейски държави

Каква беше коледната трапеза в различните европейски държави

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15183
Каква беше коледната трапеза в различните европейски държави

Всяка европейска страна носи свои уникални вкусове, традиции и ястия на коледната трапеза. Ето преглед на някои кулинарни изкушения от коледната трапеза в европейските държави.

Коледната трапеза във Великобритания

Печена коледна пуйка - типично британско коледно ястие, често придружено от пълнеж, печени картофи, брюкселско зеле и прасета в одеяла (колбаси, увити в бекон).

Коледен пудинг - богат, плодов пудинг, често напоен с бренди и запален преди сервиране.

Коледни ястия в Италия

Празник на седемте риби - често празнуван в Южна Италия, тази традиция включва празник с морски дарове с няколко ястия на Бъдни вечер, включващ ястия като пържени калмари, бакала (солена треска) и паста с морски дарове.

Коледната трапеза в Германия

Christstollen - хляб с плодове и подправки, който традиционно се яде на Коледа. Подобен е на плодов кейк, но с по-лека текстура.

Lebkuchen - джинджифилови сладки с различни подправки, мед и ядки.

Коледни сладки

Коледни ястия във Франция

Bûche de Noël - коледна торта с форма на бъдник, направена от пандишпан и напълнена със сметана, след това украсена, за да прилича на дънер.

Foie Gras - луксозен продукт, който често се сервира като предястие.

Коледната трапеза в Испания

Turron - нуга, направена от мед, захар и препечени бадеми, предлага се в различни вкусове.

Pavo Trufado de Navidad - коледна пуйка, пълнена с трюфели.

Коледна пуйка

Коледни рецепти в Швеция

Julbord - коледни ястия като кюфтета, маринована херинга, колбаси и разнообразие от сирена.

Джинджър Snaps - коледни бисквити с подправки, които обикновено се консумират по време на празничния сезон.

Коледни ястия в Полша

Пироги - кнедли, пълни с различни съставки като зеле и гъби или кайма.

Barszcz - Супа от цвекло, сервирана с кнедли.

Коледна трапеза в Гърция

Christopsomo - сладък хляб, често украсен с кръст и други символични дизайни.

Меломакарона - напоени с мед сладки, овкусени с подправки и портокалова кора.

Меломакарона - коледни сладки в Гърция

Коледна трапеза в Португалия

Bacalhau - осолена треска, приготвена по различни начини, често сервирана като централно ястие за коледна вечеря.

Rabanadas - френски тост в португалски стил, напоен с мляко и яйце, пържен и поръсен със захар и канела.

Коледната трапеза на всяка страна е красиво отражение на нейната култура, история и семейни традиции, създавайки разнообразен гоблен от празнични вкусове и изкушения в цяла Европа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest