Всяка европейска страна носи свои уникални вкусове, традиции и ястия на коледната трапеза. Ето преглед на някои кулинарни изкушения от коледната трапеза в европейските държави.
Коледната трапеза във Великобритания
Печена коледна пуйка - типично британско коледно ястие, често придружено от пълнеж, печени картофи, брюкселско зеле и прасета в одеяла (колбаси, увити в бекон).
Коледен пудинг - богат, плодов пудинг, често напоен с бренди и запален преди сервиране.
Коледни ястия в Италия
Празник на седемте риби - често празнуван в Южна Италия, тази традиция включва празник с морски дарове с няколко ястия на Бъдни вечер, включващ ястия като пържени калмари, бакала (солена треска) и паста с морски дарове.
Коледната трапеза в Германия
Christstollen - хляб с плодове и подправки, който традиционно се яде на Коледа. Подобен е на плодов кейк, но с по-лека текстура.
Lebkuchen - джинджифилови сладки с различни подправки, мед и ядки.
Коледни ястия във Франция
Bûche de Noël - коледна торта с форма на бъдник, направена от пандишпан и напълнена със сметана, след това украсена, за да прилича на дънер.
Foie Gras - луксозен продукт, който често се сервира като предястие.
Коледната трапеза в Испания
Turron - нуга, направена от мед, захар и препечени бадеми, предлага се в различни вкусове.
Pavo Trufado de Navidad - коледна пуйка, пълнена с трюфели.
Коледни рецепти в Швеция
Julbord - коледни ястия като кюфтета, маринована херинга, колбаси и разнообразие от сирена.
Джинджър Snaps - коледни бисквити с подправки, които обикновено се консумират по време на празничния сезон.
Коледни ястия в Полша
Пироги - кнедли, пълни с различни съставки като зеле и гъби или кайма.
Barszcz - Супа от цвекло, сервирана с кнедли.
Коледна трапеза в Гърция
Christopsomo - сладък хляб, често украсен с кръст и други символични дизайни.
Меломакарона - напоени с мед сладки, овкусени с подправки и портокалова кора.
Коледна трапеза в Португалия
Bacalhau - осолена треска, приготвена по различни начини, често сервирана като централно ястие за коледна вечеря.
Rabanadas - френски тост в португалски стил, напоен с мляко и яйце, пържен и поръсен със захар и канела.
Коледната трапеза на всяка страна е красиво отражение на нейната култура, история и семейни традиции, създавайки разнообразен гоблен от празнични вкусове и изкушения в цяла Европа.
Коментари