Шашликът е нещо, което се приготвя доста различно в отделните държави. Докато в Кавказ той прилича на обикновени шишчета, то в Гърция го приготвят по-скоро като дюнер. Именно в сведиземноморската страна шашликът е едно от основните ястия, сервирано по всяко време на годината. Но да видим къде как се приготвя:
Шашлик по кавказки
Необходими продукти: 1 кг свинска плешка, 50 г сол, 20 г червен пипер, 50 мл оцет, 3 глави лук
Начин на приготвяне: Свинското месо се нарязва на парчета с големина, подходяща за шиш. Лукът се почиства и нарязва на кръгчета. Използвайте остър нож, за да се запази сокът му.
Месото се посолява. Добавят се лукът и пиперът. Разбъркват се добре и се оставят да престоят за 2 часа. Към месото се добавя оцетът и се разбърква добре. Така се оставя да престои за една нощ. Шишът се нанизва и се слага на жарта. Шашликът се сервира с печени люти чушки.
Гръцки свински шашлик
Необходими продукти: 300 го свинско месо, 8 питки хляб, 2 твърди домата, 2 глави лук, връзка магданоз, 100 г масло, пипер, сол, риган, шишове за месото
Начин на приготвяне: Месото се измива добре и се подсушава. Натрива се добре със смесените подправки. Нарязва се на осем равни части. Всяка от тях се набожда на шиш. Така приготвеното месо се поставя на грил и се изпича.
Доматите и лукът се режат на филийки. Зеленият магданоз се наситнява.
Питките се мажат с масло и се затопля леко на грила. Опеченото месо се сваля от шиша. Парчетата се поставят едно по едно в хлебчето. Добавят се лукът, доматите и магданозът. Хлебчето се завива, така че месото със зеленчуците да останат в него. Може да се поръси с пипер.
Сибирски шашлик
Необходими продукти: 2 кг шарено свинско, 400 мл оцет, 4 глави лук, 5 дафинови листа, 5 зърна бахар, 2 ч.л. захар, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на едри кубчета. Приготвя се марината от сол, оцет, захар, дафинов лист, бахар и едната глава лук, нарязана на ситно.
Месото се залива с маринатата и се оставя за едно денонощие. Останалите глави лук се нарязват и се разделят на слоеве.
Парчетата месо се нанизват на шишове. Между всяко парче се поставя люспа лук. Шишовете се пекат на барбекю. Често трябва да се обръщат и да се пръскат с маринатата, за да не изсъхнат.
Пробвайте още Кавказки шашлик с риба, Агнешки шашлик, Сръбски шашлик.
Коментари