Празничната Коледа обикновено не се усеща много празнично от домакинята. На нея се възлага най-тежката задача – да сложи на трапезата вкусни и вече блажни гозби, с които да угоди и да нахрани цялото си семейство.
За да си спестите цялото суетене в кухнята, трябва да избирате гозби, които се приготвят сравнително бързо или поне да си вземете помощник.
Бързината в никакъв случай не бива да бъде за сметка на вкуса – за любимите си хора подберете най-доброто. Предлагаме ви меню от салата, основно и десерт, като ще има известно суетене покрай приготвянето им, но пък крайният резултат ще ви покаже, че си е заслужавало.
Салатата може да бъде от кисело зеле или пък печен пипер с много лук. Ако все пак предпочитате нещо по-различно направете си вкусна салата от ряпа и моркови. Ние ви предлагаме един по-различен вариант на салтата от червени чушки, а за да си я приготвите ще са ви нужни:
Салата от сухи чушки
Необходими продукти: 10 сухи червени чушки, 4 глави лук, 1 глава чесън, 3 яйца, оцет, олио и сол на вкус
Начин на приготвяне: Изчиствате чушките и ги нарязвате на парчета, след което ги слагате в тенджера и ги покривате с вода. Към тях добавяте солта, олиото и оцета, както и ситно нарязания чесън. Лукът изпичаме във фурната, след което го обелваме и нарязваме на шайби.
Слагаме и него при чушките и включваме котлона – варим на умерен огън. След като кипне водата, изключваме котлона и оставяме чушките да изстинат, за да прецедим салатата. Слагаме я в подходяща купа и добавяме твърдо сварените яйца, които сме нарязали на кубчета. Разсипваме в чинии и отгоре заливаме с част от маринатата.
Основното, което ще предложим, ще бъдат свински пържоли. Напоследък много внимание се обръща на пуйката, която традиционно си приготвят в САЩ. Затова сме избрали нещо по-различно, ето я и рецептата:
Коледни свински пържоли
Необходими продукти: 800 г свински пържоли, 200 г гъби, 150 г моркови, 3 глави лук, 1 к.ч. брашно, олио и краве масло, смлян черен пипер, сол на вкус
За соса са необходими – 2 с.л. масло, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, смлян черен пипер
Начин на приготвяне: Начукайте пържолите, сложете сол и черен пипер и ги наредете в подходящ съд – отгоре покрийте с шайби лук, след което затворете с капак и оставете 12 часа на хладно. След това премахнете шайбите, оваляйте пържолите в брашно и ги сложете да се запържат в силно загрято олио.
След като се запечатат и от двете страни, ги извадете и наредете в тава, отгоре поставете предварително задушените моркови и гъби, както и кубчета от твърдото краве масло. В тавата сложете червено вино – около ¾ ч.ч., захлупете с алуминиево фолио и печете 30 минути на силна фурна.
След това премахнете фолиото и допечете на умерена фурна до готовност. Сосът направете по следния начин – запържвате брашното в мазнината, след което добавяте виното, солта и черния пипер. Разбърквам, докато се сгъсти сосът.
Сладкишът като финал на нашата коледна трапеза ще бъде с аромат на лимон:
Коледен сладкиш с лимон
Необходими продукти: 2 яйца, 1 лимон и 1 бр. лимонена есенция, 1 ч.ч кафява захар, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер, 400 г кисело мляко, ½ ч.л. сода, 50 г сусамово семе или орехови ядки, накълцани
Начин на приготвяне: Разбивате двете яйца заедно със захарта и олиото, след което към тях прибавяте киселото мляко, в което сте „угасили“ содата. Добавяте настъргана кора от един лимон и есенцията. Брашното, предварително пресято и заедно с бакпулвера, започвате да сипвате към останалите продукти. Накрая слагате ядките или сусамовото семе. Пече се в кексова форма на 150 градуса при предварително загрята фурна.
Коментари