Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

Дванадесет ястия за трапезата на Бъдни вечер

редакция:
Нина НордНина Норд
Джедай
825
Пълнени чушки и сарми за Бъдни Вечер

На семейната трапеза за Бъдни вечер трябва да присъстват дванадесет ястия. Броят съответства на месеците в годината, но може да се сложат седем ястия, колкото са дните на седмицата.

Задължително на масата трябва да присъстват сухи чушки пълнени с боб, тиквеник, постни сарми от зелеви листа, постна питка с късмети – направена без яйце и мляко, само от хляб и вода, ошав, яхния от боб или леща, различни видове салати и ядки.

Преди вечерята се отчупва едно парче от питката, разрязва се на кръст и в него се налива малко червено вино. Това парче остава за къщата, то се слага нависоко.

Добре е из цялата къща да се обиколи със запален тамян, за да се пречисти помещението. На масата задължително трябва да има мед, за да е сладък животът на всички от семейството.

Можете да сложите за украса на масата една глава чесън – тя се препоръчва срещу зли сили. На трапезата за Бъдни вечер трябва да има плодове.

Най-възрастният член на семейството разчупва питката и дава на всеки по едно парче. В питката се слагат късметчета – парченце от дрянов клон символизира здравето, монетата символизира богатството, копчето символизира късмет.

Боб за Бъдни вечер

Всеки член на семейството вдига наздравица с чаша вино, най-добре домашно. На този празник на трапезата присъстват членовете на семейството и някои по-близки приятели, които нямат възможност да бъдат със семействата си на този празник.

Сухите чушки с боб се приготвят много лесно и са много вкусни. Необходими са ви десетина сухи чушки, около четиристотин грама сварен боб, една глава лук, подправки на вкус.

Чушките се оставят за няколко минути в топла вода, в това време се чисти и нарязва на ситно лукът. Бобът, лукът и подправките се смесват и с тази смес се пълнят чушките.

Нареждат се в тавичка, заливат се с олио и се пекат до готовност. Постните зелеви сарми се приготвят, като се слага в разгърнати листа от кисело зеле смес от една и половина чаша ориз, една глава лук, малко олио, подправки на вкус.

Можете да направите малки сармички или едри овални сарми. Зелевите сарми могат да се сварят – за целта трябва да се залеят с вода и да се затиснат с чиния. Могат и да се изпекат.

Когато варите ошав, добавете в него една щипка канела и два-три листа индрише за аромат. Тиквеник лесно ще направите, като настържете на едрото ренде тиква, смесите я с канела, захар и орехи и сложите тази плънка върху предварително намазани с масло точени кори.

Навийте на руло, намажете с масло и изпечете. Добре е да сварите малко жито за празника. Можете да добавите в него накиснати във вода стафиди, различни ядки, и да го поръсите с пудра захар.

Можете да сервирате и всякакви други постни ястия, които да изберете от посочения линк или използвайте нашите подбрани рецепти за Бъдни Вечер.

Не пропукайте да направите и традиционната питка за Бъдни вечер, както традицията повелява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
516
46
34
21
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Светла
Светла
Невероятно ястие
21.12.2020 00:29
2
katya
katya
Не са дванадесет ястията. Те трябва да са нечетен брой.
16.12.2018 18:42
29
6
Потребител#181349
Потребител#181349
НЕДОПУСТИМО е употребата на масло за тиквеника. Все пак, това е последната вечеря от поста! Аз изобщо не ям и ползвам масло, гнус ме е да пипна дори пакетче затворено масло, но за рецепта на Бъдни вечер е светотатство.
19.12.2016 11:00
32
10
Мима
Мима
Относно броя ястия, в статията са прави. Сервират се 7,9 или 12 ястия. 7 на седемте дни в седмицата, 9 на 9те месеца от бременността на дева Мария, и 12 на 12те месеца в годината.

Относно тиквеника, мисля че по-скоро са искали да кажат разтително масло, като маргарин например.
24.12.2012 10:47
28
4
Yana
Yana
И аз знам от по-възрастни роднини, че нечетен брой са ястията на Бъдни Вечер:)
И също подкрепям коментара за объркването -масло в тиквеника;) Аз не спазвам целия пост, но поне в деня на Бъдни Вечер го правя.

Масло може да сложите в баниците/ баклавите/ тиквениците на другия ден, т.е. на Коледа.

Но както и да направите, весело посрещане на Коледа на всички! Здраве, Мир и Любов!!!
24.12.2012 03:11
16
1
Лилито
Лилито
ястията са 7-дните в седмицата,9-месеците на бременността и 12-месеците в годината!!!!
23.12.2012 23:48
11
3
11
11
Не може 12 ястия, това от къде го измислихте, като всички знаем че трябва да са нечетен брой ястия - 5, 7 ,9.
23.12.2012 21:23
15
4
зарето
зарето
здравейте. много ми харесва този сайт.аз обожавам дасе занимавам с кулинария.и ще приготвя всички 12 ястия на бъдни вечер,този празник е красив и свят за нас,защото на коледа стават чудеса.весело посрещане на бъдни вечер.
21.12.2012 20:25
3
2
koko6inka
koko6inka
Ама как ще се прави тиквеник с "намазани с масло" кори, след като всичко на вечерята на Бъдни вечер трябва да е постно. Слага се растителна мазнина!!!
23.12.2011 14:14
11
Юлия
Юлия
Харесва ми този сайт. Намерих интересни неща в него. Но...имам една зебелжчица - в питката се слага САМО пара. Останалите късмети са за Нова година. Дрянови пъпки и т.н. Аз вече направих "сармичките" Пиша ги в кавички, защото листата не бяха достатъчно еластични. Затова наредих зелеви листа на дъното на тавичка, после нарязах малко зеле и изсипах сместа за сармичките. Отгоре наредих пак зелеви листа. Вода и сега се пекат. Да ни е приятно на Коледа.
23.12.2011 12:34
13
5
1
Покажи всички подкоментари